Sebaceous adenitis

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sebaceous adentis (SA) on koirien perinnöllinen autoimmuuni-ihosairaus. Sitä esiintyy monilla koiraroduilla. SA aiheuttaa talirauhasten tulehtumisen, mistä seuraa rauhasten surkastuminen ja karvanystyn kuoleminen. SA aiheuttaa karvanlähtöä, ihon paksuuntumista, jatkuvia ihotulehduksia ja suomumaista hilseilyä. Tyypillistä on myös tunkkainen haju. SA tauti voidaan sekoittaa ruoka-aineallergiaan, sillä oireisiin liittyy kutinaa tai ihon hilseilyä.

SA:ta esiintyy eristysesti japanin- ja amerikanakitoilla, isovillakoirilla sekä vizloilla.

Oireet ja eteneminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SA:ssa elimistön oma puolustusmekanismin hyökkäys kohdistuu talirauhasiin ja karvatuppiin aiheuttaen näihin autoimmuunitulehduksen. Tulehduksen seurauksena talirauhanen surkastuu ja karvanysty kuolee. Sairauden edetessä koiran karvapeite tuhoutuu. Sairaus on periytyvä, eikä siihen ole parannuskeinoa. Taudin eteneminen on yksilöllistä.

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SA:han ei ole parantavaa hoitoa. Se ei ole kuolemaan johtava sairaus, vaan siitä kärsivä koira voi elää pitkänkin elämän. Oireenmukaiseen hoitoon kuuluu tulehdusten antibioottihoito. Tulehduksia voidaan ehkäistä helpottamalla kutinaa aiheuttavaa hilseilyä.

Ennaltaehkäisy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Periytyvänä sairautena SA:ta voidaan ehkäistä välttämällä sitä periyttäneiden koirien ja niiden jälkeläisten käyttöä jalostuksessa. Kun SA:lle kehitetään luotettava DNA-testi, voidaan sairaus entistä paremmin jalostaa koirakannoista pois.

Saksalainen Göttingenin yliopisto kehittää DNA-testausmenetelmää SA:lle. Tässä pääosin Japanin kennelklubin (JKC) rahoittamassa tutkimuksessa on tähän mennessä selvinnyt, että SA on todennäköisesti kahden geenin ohjaama sairaus, joka periytyy resessiivisesti. Lisäksi koiranyksilön koko genomin uskotaan vaikuttavan sairastumiseen. Myös ympäristötekijöillä on vaikutusta: stressaava ympäristö sekä liikahygieeninen kasvuympäristö altistaa koiraa SA:lle.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]