Amerikanakita

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amerikanakita
American akita.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa Japani / Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Määrä Suomessa rekisteröity
1 911[1], minkä lisäksi osa ennen rotujakoa akitoiksi rekisteröidyistä koirista edusti nykypäivän amerikanakitan tyyppiä
Rodun syntyaika 1900-luku
Alkuperäinen käyttö taistelukoira
Nykyinen käyttö seurakoira
Elinikä noin 8-12 vuotta
FCI-luokitus ryhmä 5 jaos 5 #344
Ulkonäkö
Säkäkorkeus 61-71 cm
Väritys mikä tahansa, mustalla maskilla tai ilman (valkoisella ei saa olla maskia)

Amerikanakita on suuri ja vankka molossityyppinen pystykorvakoirarotu.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikanakita on kookkain FCI:n hyväksymistä pystykorvista. Urokset ovat säkäkorkeudeltaan 66–71 cm ja nartut 61–66 cm. Rodulle ovat ominaisia voimakas rakenne ja suuri, karhumainen pää. Karvapeite on kaksinkertainen; pintakarva on karheaa ja säänkestävää. Kaikki värit ovat hyväksyttyjä. Amerikanakitoja on esimerkiksi harmaita, soopeleita, punaisia, mustia, karhunmustia, kellanruskeita (fawn), valkoisia, juovikkaita (brindle) ja läikikkäitä (pinto). Pohjavilla ja peitinkarva saattavat olla keskenään erivärisiä. Kaikissa muissa väreissä paitsi valkoisessa sallitaan musta maski, mutta jokaisessa värimuunnoksessa esiintyy myös maskittomia yksilöitä.[2] Suomessa brindle ja karhunmusta ovat melko harvinaisia.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikanakita on erittäin rohkea, ja sillä voi olla hyvinkin voimakas vahtivietti. Kotikoirana amerikanakita on lempeä ja kiintyy omistajaansa. Vieraita kohtaan rotu saattaa olla varautunut eikä yleensä tule toimeen vieraiden koirien kanssa. Oman perheen uusiin koiriin se yleensä tottuu, jos toinen on tullut taloon pentuna. Amerikanakita on erittäin voimakastahtoinen koira ja vaatii samanlaisen omistajan. Koiraa harvoin suositellaan ensimmäiseksi koiraksi vahvan luonteensa ja suuren kokonsa vuoksi.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisen maailmansodan jälkeen rotua alettiin kasvattaa Japanista Yhdysvaltoihin tuoduilla yksilöillä. Amerikkalaiset suosivat taistelulinjaisia, kookkaampia koiria, kun taas japanilainen akita pohjautuu pienempikokoiseen metsästyslinjaan. Ensimmäiset Suomeen tuodut akitoiksi kutsutut koirat olivat todellisuudessa amerikanakitoja; virheellinen nimitys johtui siitä, että nämä kaksi olivat alkujaan olleet sama rotu. Akita ja amerikanakita ovat olleet virallisesti kaksi eri rotua vuodesta 2000 lähtien.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Amerikanakita. Koiranet-jalostustietojärjestelmä. Haettu 27.1.2019.
  2. Amerikanakitojen väritys. Suomen Amerikanakita ry. Viitattu 5.1.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Amerikanakita.