Science on a Sphere

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
SOS NOAAn tutkimuslaboratoriossa.

Science on a Sphere (SOS, suom. tiedettä pallolla) on pallonmuotoinen projektiosysteemi, jonka on kehittänyt Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio. Sillä voidaan näyttää korkeatasoista videota pallolla litteän näytön sijasta. Tarkoituksena on esittää paremmin maailmanlaajuisia ilmiöitä. Animoiduilla kuvilla voidaan esittää erilaisia ympäristön prosesseja, esimerkiksi myrskyjä, ilmastonmuutosta ja meren lämpötiloja. SOS-systeemi on tällä hetkellä 50 paikassa ympäri maailman.[1]

Sijainnit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Science on a Sphere on asennettu useisiin tiedekeskuksiin, yliopistoihin, eläintarhoihin, akvaarioihin ja NASAn vierailukeskuksiin eri puolilla Yhdysvaltoja. Se on asennettu myös tiedekeskuksiin Taiwanissa, Etelä-Koreassa, Ranskassa ja Suomessa.[1] Uusia paikkoja lisätään koko ajan.

Joitakin paikkoja, joista Science on a Sphere löytyy:

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SOSin keksi Alexander E. MacDonald, joka on NOAAn tutkimuslaboratorion johtaja.[2] Hän sai idean vuonna 1995, jolloin tehtiin toisia tiedon visualisoinnin projekteja NOAAn sääennustelaboratoriossa. Ensimmäinen Science on a Spheren prototyyppi rakennettiin samana vuonna. SOS sai patentin vuonna 2005.[2]

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pallo on halkaisijaltaan 68 tuumaa, eli noin 1,7 metriä. Se kiinnitetään siten, ettei se pääse liikkumaan. Muuten kuva olisi epätarkka. Varsinaisena tekniikkana käytetään sitä, mitä on saatavilla markkinoilla. Uusimmassa järjestelmässä on käytössä Ubuntu-Linux ja Wiin kaukosäädin.

SOSille tarkoitetut ohjelmat on jaettu seuraaviin pääluokkiin: maa, meri, ilmakehä, tähtitiede, mallit ja simulaatiot.[3] Lisäksi on tarjolla extroja, joissa on mukana kertojan ääni. On olemassa yli 250 ohjelmaa,[4] joita voi näyttää pallolla. Niihin sisältyy mm. satelliittikuvia, Mars, reaaliaikaiset maanjäristykset, merten happanemisen malli ja monia muita. Tiedot tulevat eri organisaatioilta, joihin lukeutuvat esim. NOAA, NASA, NREL sekä eri yliopistot ja tiedekeskukset.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b SOS Locations Viitattu 28.6.2010.
  2. a b What is Science On a Sphere? Viitattu 28.6.2010.
  3. Science On a Sphere Dataset Catalog Viitattu 28.6.2010.
  4. YLE: Tiedekeskus Heureka on saanut taikapallon (2.9.2009) Viitattu 28.6.2010

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Science on a Sphere.