Savusumu

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kuvausryhmä on luonut keinotekoisen jäljitelmän viktoriaanista aikakautta vaivanneesta savusumusta

Savusumu eli smog[1] (< engl. smoke, 'savu' + fog, 'sumu') tarkoittaa etenkin suurkaupungeissa esiintyvää ilmansaaste-episodia, jonka aikana näkyvyys on huono ja saasteiden pitoisuudet voivat kohota vaaralliselle tasolle. Haihtuvat orgaaniset yhdisteet eli VOC-yhdisteet aiheuttavat yhdessä valokemiallisten hapettimien kanssa savusumun syntymisen. Savusumu ärsyttää silmiä ja limakalvoja, rapauttaa maaleja ja kumia sekä tappaa kasveja.

Lontoo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Smog-käsite tuli tunnetuksi Lontoossa 1800-luvun lopulla. Pahimmillaan savusumu aiheutti 12 000 ihmisen kuoleman vuonna 1952. Vuonna 1954 julistettiin puhtaan ilman kampanja, jonka seurauksena savua aiheuttavien (hiili)polttoaineiden polttaminen kiellettiin tietyillä alueilla kaupungissa. Nykyään Lontoon smog aiheutuu liikenteen päästöistä, joskaan ei niin pahana kuin ennen.

Kiina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmansaasteiden synnyttämä savusumu on ollut pitkään vakava ongelma Kiinassa. Saasteiden on arvioitu aiheuttavan Kiinassa vuosittain puoli miljoonaa ennenaikaista kuolemaa.[2] Vuoden 2013 syksyllä Kiina julkisti toimintasuunnitelman ilmansaasteiden vähentämiseksi sen jälkeen kun Pekingiä ja monia muita Kiinan kaupunkeja oli peittänyt poikkeuksellisen paksu savusumu.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. smog Kielitoimiston sanakirja. Viitattu 2.3.2015.
  2. Savusumu seisautti Kiinan Harbinin, näkyvyys nollassa - video, Yle uutiset 22.10.2013
  3. Mikko Paakkanen: Savusumukriisi herätti – Kiinakin kiinnostui ilmastotalkoista 24.9.2014. Helsingin sanomat. Viitattu 5.5.2015.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Smog.