Savusumu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuvausryhmä on luonut keinotekoisen jäljitelmän viktoriaanista aikakautta vaivanneesta savusumusta
Savusumua Kiinan Xi’anissa heinäkuussa 2015.

Savusumu eli smog[1] (englanniksi smoke, ’savu’ + fog, ’sumu’) tarkoittaa etenkin suurkaupungeissa esiintyvää ilmansaaste-episodia, jonka aikana näkyvyys on huono ja saasteiden pitoisuudet voivat kohota vaaralliselle tasolle. Haihtuvat orgaaniset yhdisteet eli VOC-yhdisteet aiheuttavat yhdessä valokemiallisten hapettimien kanssa savusumun syntymisen. Savusumu ärsyttää silmiä ja limakalvoja, rapauttaa maaleja ja kumia sekä tappaa kasveja.

Lontoo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Smog-käsite tuli tunnetuksi Lontoossa 1800-luvun lopulla. Pahimmillaan savusumu aiheutti 12 000 ihmisen kuoleman vuonna 1952. Vuonna 1954 julistettiin puhtaan ilman kampanja, jonka seurauksena savua aiheuttavien (hiili) polttoaineiden polttaminen kiellettiin tietyillä alueilla kaupungissa. Nykyään Lontoon savusumu aiheutuu liikenteen päästöistä, joskaan ei niin pahana kuin ennen.

Kiina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmansaasteiden synnyttämä savusumu on ollut pitkään vakava ongelma Kiinassa. Saasteiden on arvioitu aiheuttavan Kiinassa vuosittain puoli miljoonaa ennenaikaista kuolemaa.[2] Syksyllä 2013 Kiina julkisti toimintasuunnitelman ilmansaasteiden vähentämiseksi sen jälkeen kun Pekingiä ja monia muita Kiinan kaupunkeja oli peittänyt poikkeuksellisen paksu savusumu.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Smog Kielitoimiston sanakirja. Viitattu 2.3.2015.
  2. Savusumu seisautti Kiinan Harbinin, näkyvyys nollassa – video Yle Uutiset. 22.10.2013. Viitattu 14.8.2015.
  3. Paakkanen, Mikko: Savusumukriisi herätti – Kiinakin kiinnostui ilmastotalkoista Helsingin Sanomat. 24.9.2014. Viitattu 5.5.2015.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Smog.