Satuaapinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Satuaapinen
Kirjailija Aale Tynni
Kuvittaja Maija Karma
Kieli suomi
Genre aapinen
Kustantaja WSOY
Julkaistu 1955
Sivumäärä 61
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Satuaapinen on vuonna 1955 julkaistu Aale Tynnin kirjoittama aapinen, jonka on kuvittanut Maija Karma. Se on yhdessä vuotta myöhemmin ilmestyneen Kultaisen aapisen kanssa Tynnin suosituin teos, josta on otettu 16 painosta ja myyty yli 300 000 kappaletta.[1]

Satuaapinen syntyi Aale Tynnin aviomiehen akateemikko Martti Haavion aloitteesta, kun hän pyysi Tynniä laatimaan lukemaan opetteleville lapsille tarkoitetun aapiskirjan. Sen esikuvana oli Ruotsissa vuonna 1948 julkaistu aapinen Nu ska vi läsa. Satuaapinen sisältää Tynnin runoja, jotka vaikeutuvat alun tavausharjoituksista kirjan loppua kohden. Kuvituksen lisäksi tekstin lomassa on myös pieniä tehtäviä. Teos oli pohjana vuotta myöhemmin julkaistulle Kultaiselle aapiselle, joka muokattiin myös koulukäyttöön sopivaksi Haavion ja kouluneuvos Aleksanteri Hinkkasen avustuksella. Lisäksi samaan sarjaan kuuluvat vielä Tynnin ja Haavion yhdessä laatimat Kultainen lukukirja (1957), Kultaiset aapissadut (1959) ja Kultainen kotiseutu (1960). Kaikkien kuvituksesta vastasi Maija Karma.

Kirja sisältää myös tunnetun, nykyään epäkorrektina pidetyn värssyn ”Neekeri pesee kasvojaan, muttei valkene ollenkaan”, jonka kuvituksena on kasvojaan pesemään kumartunut alkuasukasnainen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Seppälä, Mikko-Olavi & Seppälä, Riitta: Aale Tynni – hymyily, kyynel, laulu, WSOY 2013. ISBN 978-951-0-40490-4.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Satuaapinen Finna. Viitattu 9.1.2015.