Satelliittikuvien RGB-yhdistelmät

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuu Galileo-luotaimen väärävärikuvakoosteessa

Satelliittikuvien RGB-yhdistelmät ovat tapa esittää useamman kuin yhden satelliiti-instrumentin mittaaman aallonpituusalueen informaatio yhdessä kuvassa. Tämä tapahtuu yhdistämällä kolme kanavaa (tai kanavayhdistelmää) yhdeksi RGB-värimallin avulla. RGB-yhdistelmät voidaan jakaa tosiväri- ja väärävärikuviin.

Tosivärikuvat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tosivärikuvissa kuvan värit ovat lähellä ihmissilmän näkemiä värejä. Tällöin instrumentissa tulee olla kolme kanavaa, jotka ovat punaisen, vihreän ja sinisen valon aallonpituusalueilla. Tällaisia kanavia on yleisesti pinnan ilmiöiden tarkasteluun keskittyvissä kaupallisten satelliitien, kuten QuickBird, instrumenteissa. Tiedesatelliiteista Terra- ja Aqua-satelliitin MODIS-instrumentissa on tähän soveltuvat kanavat.

Väärävärikuvat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Niilin suisto Landsat 7:n väärävärikuvassa

Väärävärikuvissa korostetaan jotakin fysikaalista ilmiötä, eikä värien ole tarkoitus olla lähellä ihmissilmän näkemiä värejä.

Pinnan ilmiöihin keskittyvät kanavat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Landsatin Thematic Mapper -instrumentista on yleisesti tehty väärävärikuvia, jotka korostavat pinnan kasvillisuuden ominaisuuksia.

Meteorologiassa käytetyt kanavat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NOAA-satelliittien AVHRR-instrumentti oli pitkään ainoa meteorologiassa laajasti käytetty instrumentti, josta oli mielekästä tehdä RGB-yhdistelmiä. Toisen polven Meteosat-satelliittien SEVIRI-instrumentin 11 kanavasta voidaan tehdä hyvin monipuolisia RGB-kuvia [1].

Melkein tosivärikanavat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esimerkiksi AVHHR/3- ja SEVIRI-instrumenteissa ei ole kanavia punaisen, vihreän ja sinisen aallonpituusalueilla, mutta likiarvona käytetään yhdistelmää, jossa on kahden lähi-infrapunan ja punaisen alueen kanavat.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.