Sapsan

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
EVS
Velaro RUS
Velaro RUS
Perustiedot
Tyyppi sähkömoottorijuna
Liikennöitsijä RŽD
Valmistaja Siemens
Istumapaikkoja 604
Tekniset tiedot
Huippunopeus 250 km/h
Paino 667 t
Pituus 250 m
Vaunujen lukumäärä 10 kpl
Leveys 3 026 mm
Raideleveys 1 520 mm

Sapsan (ven. Сапсан, suom. ’muuttohaukka’) on Siemensin valmistama suurnopeusjuna, joka liikennöi Pietari–Moskova-radalla Venäjällä. Juna aloitti liikennöinnin marraskuussa 2009. Junan pääteasema Pietarissa on Moskovan rautatieasema ja Moskovassa Leningradin asema. Noin 650 kilometrin matka kestää kolme tuntia 45 minuuttia.

Nopea junayhteys Pietari–Moskova sai jatkoa 12. joulukuuta 2010, kun Allegro-juna aloitti liikennöinnin Helsingistä Pietariin. Vaikkakin junat kulkevat Pietarissa eri asemille, lyhentävät uudet suurnopeusyhteydet huomattavasti Helsinki–Moskova-välillä kulkevien matka-aikaa.

Onnettomuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyhyen liikennöintihistoriansa aikana junan alle on kuollut useita ihmisiä ja tämän vuoksi junaa kutsutaankin Kuoleman junaksi. Osasyynä onnettomuuksiin on kerrottu olevan junan suuren nopeuden, johon radan varrella asuvat ihmiset eivät ole vielä ehtineet tottua. Toinen syy on se, että Sapsan-juna on huomattavasti hiljaisempi kuin aiemmat junat eivätkä ihmiset kuule kunnolla junan tuloa.lähde?

Vastustukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Junan liikennöinti on ollut radan varrella asuvien ihmisten kovan vastustuksen kohteena. Sapsanin korvattua aiemmat junat rataosuudelta vähennettiin pysähdyksiä, minkä jälkeen paikalliset ovat joutuneet ajamaan pitkiä työmatkoja autoillaan. Toinen vastustuksen aihe on ollut junan suuri nopeus, jonka takia useat ihmiset ovat jääneet junan alle.lähde?

Reitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

RZD Sapsan reitti.