Samut Prakan

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tilastoja
Pääkaupunki Samut Prakan
Pinta-ala 1 004,1 km² (70.)
Asukkaita 1 028 401 (18.)
Asukastiheys 1024 as./km² (3.)
ISO 3166-2 TH-31
Kartta
Thaimaan kartta provinssi korostettuna

Samut Prakan (thaiksi สมุทรปราการ) on yksi Keski-Thaimaan provinsseista (changwat). Naapuriprovinsseja ovat Bangkok lännessä ja pohjoisessa sekä Chachoengsao idässä.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Samut Prakan sijaitsee Chao Phraya -joen suulla Siaminlahden kupeessa. Tämän vuoksi provinssia joskus kutsutaan nimellä Pak Nam (ปากน้ำ) eli ’joen suu’. Provinssin joen länsipuolinen osa koostuu suurimmaksi osaksi riisipelloista, katkarapukasvattamoista ja mangrovepuumetsistä, kun taas itäpuoli koostuu kaupunkikeskuksesta, sisältäen teollisuusalueita. Samut Prakan on osa Bangkokin suurkaupunkia, kaupungistuminen kummallakin puolella provinssin rajaa on identtistä. Provinssilla on noin 47,2 kilometriä rantaviivaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Provinssi on perustettu Ayutthayan kuningaskunnan aikakaudella, jolloin hallinnollinen keskus sijaitsi Prapadaengissä. Provinssi oli portti mereltä Siamiin ja oli turvattu linnoituksin, vallihaudoin ja muurein. Kuningas Rama II alkoi rakentaa uutta keskusta Samut Prakaniin vuonna 1819, kun hänen edeltäjänsä kuningas Taksin oli hylännyt kaupungin linnoittamisen. Yhteensä kuusi linnoitusta rakennettiin kummallekin puolelle Chao Phraya -jokea, ja joella sijaitsevalle saarelle pystytettiin pagodi Phra Samut Chedi. Alkuperäisistä kuudesta linnoituksesta pystyssä ovat vain Phi Sua Samut ja Phra Chulachomklao.

Symbolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maakuntaleimassa on kuva Phra Samut Chedi temppelistä, joka on alueen tärkein buddhalainen temppeli.

Maakuntapuu on Thespesia populnea.

Hallinnolliset alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Samut Prakanin kartta

Provinssi on jaettu viiteen piiriin (Amphoe) ja yhteen pienempään piiriin (King Amphoe). Piirit on jaettu 50 kunnaksi (tambon) ja 396 kyläksi. Provinssi on jaettu seitsemään äänestyspiiriin.

Amphoe King Amphoe
  1. Mueang Samut Prakan
  2. Bang Bo
  3. Bang Phli
  1. Phra Pradaeng
  2. Phra Samut Chedi
  1. Bang Sao Thong

Nähtävyyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmipäinen norsupatsas Erawanin museossa Samut Prakanissa.
Wat Phra Samut Chedin kuuluisa chedi

Samut Prakanin provinssin alueella on useita suosittuja turistinähtävyyksiä. Amphoe Samut Prakanin Ancient City (thaiksi เมืองโบราณ) tambol Bang Pu Maissa on Thaimaa pienoiskoossa. Alueella on pienoismallit tärkeimmistä thaimaalaisista rakennuksista Thaimaan kartan mukaisesti sijoitettuina.

Amphoe Samut Prakanin tambol Tai Banissa sijaitseva Crocodile Farm (thaiksi ฟาร์มจระเข้ และสวนสัตว์สมุทรปราการ) on Thaimaan suurin krokotiilipuisto. Krokotiilien lisäksi nähtävillä on muitakin eläimiä.

Viimeisin nähtävyys on amphoe Samut Prakanin tambol Samrong Nuassa sijaitseva Erawanin museo (thaiksi พิพิธภัณฑ์ช้างเอราวัณ), jonka 43,60 metriä korkea kolmipäinen elefanttipatsas on Samut Prakanin huomattavin maamerkki.

Amphoe Phra Samut Chedissä on merkittävä buddhalainen temppeli Wat Phra Samut Chedi, joka on rakennettu vuosina 1827–1828 Rama II:n hallituskaudella. Temppeli sijaitsee Chao Phraya -joen saarella.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]