Sampsonin katedraali

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sampsonin katedraali Pietarissa.

Sampsonin katedraali (ven. Сампсо́ниевский собо́р, Sampsonijevski sobor) on barokkityyliä edustava kirkkorakennustaiteen muistomerkki Pietarissa Venäjällä.

Paikalla oli ensin puinen kirkko, joka oli rakennettu Pietari I:n määräyksestä Pultavan taistelussa pyhittäjä Sampsonin päivänä saadun voiton kunniaksi. Vuosina 1728–1740[1] se korvattiin venäläisen rakentajaryhmän pystyttämällä kivikirkolla. Rakennuksen erikoisuuksiin kuuluvat sivujen avoimet kaarikäytävät ja venäläistyyliseen telttakattoon päättyvä klassistishenkinen kellotorni. Viiden sipulitornin muodostama kupoli on vuodelta 1761. Kirkon sisällä on puuleikkauksin koristeltu ikonostaasi.[2]

Nykyään Sampsonin katedraalissa toimii Iisakinkirkon museon haaraosasto. Vuonna 2003 sen eteen pystytettiin kuvanveistäjä Mark Antokolskin tekemän Pietari I:n patsaan kopio. Kirkon yhteydessä toimi vuoteen 1772 saakka ortodoksinen ja luterilainen hautausmaa, jonne on haudattu mm. arkkitehdit Domenico Trezzini ja Jean-Baptiste Le Blond. Kirkkoaidan sisäpuolelle on haudattu Ernst Johann von Bironin vastaisen salaliiton takia teloitetut Artemi Volynski, Andrei Hruštšov ja Pjotr Jeropkin.[3]

Sampsonin katedraalin osoite on Bolšoi Sampsonijevski prospekt 41. Lähin metroasema on Vyborgskaja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sankt-Peterburg. Petrograd. Leningrad: Entsiklopeditšeski spravočnik, s. 562. Moskva: Bolšaja Rossijskaja Entsiklopedija, 1992. ISBN 5-85270-037-1.
  2. Kirikov, Boris: Arhitekturnyje pamjatniki Sankt-Peterburga, s. 65–66. Sankt-Peterburg: Kolo, 2005. ISBN 5-901841-33-6.
  3. Entsiklopedija Sankt-Peterburga Viitattu 9.5.2010. (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]