Samoanlurikki

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Samoanlurikki
Vini australis.JPG
Uhanalaisuusluokitus: Elinvoimainen [1]
Elinvoimainen
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Papukaijalinnut Psittaciformes
Heimo: Kaijat Psittaculidae
Suku: Polynesianlurikit Vini
Laji: australis
Kaksiosainen nimi
Vini australis
(J.F. Gmelin, 1788)
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Samoanlurikki Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Samoanlurikki Commonsissa

Samoanlurikki (Vini australis) on polynesialainen kaijalaji.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Samoanlurikin pituus on noin 19 cm ja paino 47–52 g. Sen höyhenpuvun yleisväri on vihreä. Päälaki on hohtavan sininen ja naama, kurkku ja maha punaiset. Nokka on oranssi, iiris keltainen ja koivet oranssit. Sukupuolet ovat samanvärisiä. Nuoren linnun nokka on ruskehtava, oranssikärkinen, iiris on ruskea ja koivet oranssinruskeat.

Esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Samoanlurikki elää Samoalla ja Tongalla sekä lähistöllä olevilla Keski-Polynesian saarilla ja Fidžillä Laun saaristossa. Lajin elinympäristön laajuus on 20 000–50 000 neliökilometriä ja lajin populaation koko on 50 000–100 000 yksilöä. Parvet vaeltelevat kukkivia puita etsien saaresta toiseen. Laji on yleinen, mutta sen kanta on taantumassa rottien takia. Samoanlurikkia pidetään harvoin vankeudessa häkkilintuna.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Samoanlurikit asuvat tuoreissa metsissä, myös palmumetsiköissä, puutarhoissa ja asutuksen piirissä. Ne esiintyvät yleensä pienissä parvissa tai pareittain.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pesintä tunnetaan puutteellisesti. Pesä sijaitsee puun tai korkean kannon kolossa tai onkalossa. Naaras munii yhden tai kaksi munaa. Muna on kooltaan 27,1*24,2 mm.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Samoanlurikit syövät siitepölyä, mettä, kukkia ja pehmeitä hedelmiä. Erityisen persoja ne ovat kookospalmun kukinnoille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Vini australis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 26.4.2014. (englanniksi)