Salon Nuorisovaltuusto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Salon nuorisovaltuusto
Toimiala Salon kaupungin vaikuttajaelin
Kotipaikka Suomi Salo, Suomi
Jäsenmäärä 14
Puheenjohtaja Mikael Kalintiv
Jäsenet

Mikael Kalintiv (Pj.)

Riku Hatakka (Vpj.)

Mikael Sallinen (Siht.)

Edonit Bytyqi (Siht.)

Anna Muuri (Viest.vast)

Lindor Bytyqi (Viest.vast)

Drin Rrustemi

Teemu Özen

Daniel Lindholm

Julia Grönlund

Emma Rinne

Jore Lunden

Robert Lamberg

Aku Järvinen

Enni Paananen

Salon nuorisovaltuusto toimii Salon kaupungissa toimiva nuorisovaltuusto. Se on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton, toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen ja kiinnostukseen toimia mukana valtuustossa. Nuorisovaltuustoon kuuluu Salossa vähintään 5 ja enintään 15 valtuutettua, jotka valitaan demokraattisesti vaaleilla. Salon nuorisovaltuustolla on läsnäolo- ja puheoikeus Salon kaupungin lautakunnissa ja valtuustossa. Nuorisovaltuustolle valitaan oma puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kaksi sihteeriä. [1]

Nuorisovaltuuston toimikausi on kaksi vuotta. Kausi alkaa, kun kaupunginhallitus asettaa nuorisovaltuuston, ja päättyy, kun uusi nuorisovaltuusto on asetettu.[2]

Nuorisovaltuuston tarkoitus ja tavoite[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuorisovaltuuston tarkoitus on:

  • Edistää ja kehittää nuorison asemaa kaupungissa ilman puoluepoliittisia tai uskonnollisia sidonnaisuuksia.
  • Toimia nuorison äänenä lautakunnissa sekä muissa julkisissa yhteyksissä ja tuoda nuorten näkökulma kaupungin päätöksiin.
  • Edustaa nuoria kaupungin päätöksenteossa ja tuoda nuorten ajatuksia kaupungin toimielinten käsiteltäväksi.
  • Osallistua kaupungin eri hallintokuntien työn suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin.
  • Edistää yhteistyötä nuorten ja kaupungin välillä.
  • Pitää yhteyttä kaupungin nuoriin ja nuorten parissa työskenteleviin tahoihin.
  • Valmistella esityksiä ja aloitteita kaupungin toimielimille ja muille tahoille, sekä seurata niiden käsittelyä ja kaupungin päätöksentekoa.
  • Saada nuoriso kiinnostumaan yhteiskunnallisista asioista.
  • Luoda nuorisolle virikkeellistä toimintaa ja mahdollisuuden vaikuttaa heitä koskeviin asioihin.
  • Pitää yhteyttä Suomen muihin nuorisovaltuustoihin.[2]

Nuorisovaltuuston valitseminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuorisovaltuustossa voivat toimia ja sen jäseniksi voidaan valita valintahetkellä 14-20-vuotiaat nuoret, joiden kotikunta on Salo. Nuorisovaltuuston jäsen tai varajäsen on oikeutettu jatkamaan nuorisovaltuustossa toimikautensa loppuun saakka, vaikka hän menettäisi vaalikelpoisuutensa kesken kauden. Nuorisovaltuustoon kuuluu vähintään viisi ja enintään viisitoista valtuutettua, jotka valitaan demokraattisesti vaaleilla. Mikäli nuorisovaltuuston kauden aikana valtuustosta jää jäseniä pois niin, että valtuutettujen määrä alittaa vähimmäismäärän, on heidän valitaan uudet jäsenet sen hetkisen nuorisovaltuuston määrittelemällä tavalla.

Nuorisovaltuusto valitaan demokraattisesti vaaleilla. Nuorisovaltuusto ilmoittaa uuden nuorisovaltuuston valinnasta ainakin yläkouluissa, lukioissa, ammattioppilaitoksessa ja nuorisotiloissa sekä kaupungin verkkosivuilla. Vaaleista ilmoitetaan vähintään kahta kuukautta ennen vaalipäivää. Nuorisovaltuusto suunnittelee vaalien viestintää yhdessä kaupungin hallinnon kanssa. Nuorisovaltuusto vastaa vaalien järjestämisestä yhdessä kaupungin kanssa ja valvoo vaalien demokraattisuutta. Äänestyspaikkoina toimivat kaupungin yläkoulut ja toisen asteen oppilaitokset sekä nuorisotilat nuorisovaltuuston määrittämällä tavalla.

Kaikilla Salon kaupungissa kirjoilla olevilla vaalikelpoisilla nuorilla on oikeus asettua ehdolle vaaleissa ilmoittamalla siitä nuorisovaltuustolle nuorisovaltuuston määrittämään aikarajaan mennessä. Vaaleissa tulevat valituksi eniten ääniä saaneet ehdokkaat. Jos ehdokkaita on vähemmän tai yhtä paljon kuin nuorisovaltuustopaikkoja, vaaleja ei järjestetä, vaan kaikki ehdokkaat valitaan nuorisovaltuustoon.

Salon nuorisovaltuusto näkyy myös ajoittain Salon Seudun Sanomissa ja Salon kaupunginvaltuuston kokouksissa, jotka usein kuvataan (myös suorana) ja tallenne julkaistaan Salon kaupunginvaltuuston (Arkistoitu – Internet Archive) sivulle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nuorisovaltuusto salo.fi. Arkistoitu 2.10.2018. Viitattu 2.10.2018.
  2. a b Salon nuorisovaltuuston toimintasääntö


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]