Salep

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Salep juoma

Salep tai Sahlep, on orkidean mukulasta valmistettu jauhe, jota käytetään ravinteikkaaksi juomaksi, silkin käsittelyyn ja tekstiilien värjäyksessä, sideaineena kirjansidonnassa ja sukkien valmistuksessa sekä lisäravinteena lapsille.

Salep on yleinen lämmin talvijuoma Turkissa. Salepia myydään valmiina jauheena ja sekoitetaan kylmän veden tai maidon kanssa, keitetäänn, kunnes paksuuntuu. Juomaan lisättään sokeria, suolaa ja kanelia maun mukaan. Salepin raaka-aine, orkidean mukulat saadaan noin 40 erilaisesta orkideasta, muun muassa miehenkämmeköistä ja soikkokämmeköistä. Eri variantteja voidaan saada myös suvuista Anacamptis, Ophrys, Gymnadenia, Coeloglossum ja Eulophia.

Uuttaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Orkideoille jätetään edellisenä vuonna yksi mukula, jolloin seuraavana vuonna kehittyvä uusi mukula poimitaan. Vanha mukula on enemmän tai vähemmän kutistunut, kun taas toinen on kiinteä ja täyteläinen. Tämä kerätään syksyllä ja kuivataan, jolloin se kutistuu ja muuttuu kiinteäksi. Mukulat saavat heikon aromaattinen tuoksun ja pureskeltaessa limaisen maun. Ne sisältävät keskimäärin 27% tärkkelystä, 48% lima-aineita, 5% proteiinia ja 1% sokeria. Mukuloita on vaikea jauhaa, mutta jauheesta saa kiehuvalla vedellä jäähtymisen jälkeen herkullisen paksun juoman.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turkissa salepia käytetään perinteisesti makeaan, lämpimään talvijuomaan (vrt. Kuuma suklaa) sekä jälkiruokana ja jäätelön valmistukseen. Salepe tekee jäätelöstä kiinteän, ja on tyypillistä turkkilaiselle jäätelölle Dondurma.