Saksan kansallisdemokraattinen puolue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee vuonna 1964 perustettua puoluetta. Neuvostoliiton Saksan-miehitysvyöhykkeellä ja Saksan demokraattisessa tasavallassa toimi samanniminen puolue.
Saksan kansallisdemokraattinen puolue - kansanunioni
Nationaldemokratische Partei Deutschlands- Die Volksunion

Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD), logo 2013.svg

Perustettu 1964
Johto Udo Pastörs (pj.)
Ideologia kansallissosialismi
etnonationalismi
Toimisto Braunschweig
Eduskunta 0 / 709
Euroopan parlamentti 0 / 96
Kunnanvaltuustot 0 / 1,821
Kotisivu www.npd.de

Saksan kansallisdemokraattinen puolue - kansanunioni (saks. Nationaldemokratische Partei Deutschlands- Die Volksunion, lyh. NPD) on puolue Saksassa. Se perustettiin 1964 Saksan valtakunnanpuolueen (saks. Deutsche Reichspartei) seuraajaksi. Vuoden 1999 turvallisuuspalvelun raportin mukaan NPD:n ideologia on lähellä kansallissosialismia, ja siihen kuuluu rasismi eri rotuisia kohtaan.lähde?

1. tammikuuta 2011 Saksan kansallisdemokraattinen puolue yhdistyi Saksan kansanunionin (saks. Deutsche Volksunion, lyh. DVU) kanssa. Samalla puolueen viralliseksi nimeksi päätettiin ottaa Saksan kansallisdemokraattinen puolue - kansanunioni.

1960-luvulla tehtiin useita yrityksiä julistaa NPD kansallissosialistisen puolueen seuraajaksi ja kieltää se Länsi-Saksan lain perusteella. Viimeisin yritys kieltää puolue tapahtui elokuun 2000 äärioikeiston väkivalta-aallon jälkeen. Yritys epäonnistui korkeimman oikeuden hylätessä päätöksen, sillä monet puolueen kansallisista ja aluejohtajista olivat Saksan kotimaan tiedustelupalvelun agentteja. Tämä herätti epäilyjä, että he toimivat provokaattoreina.[1]

Puolue ei ole koskaan saanut yli 5 % äänistä saadakseen edustajia liittovaltion parlamenttiin, mutta se on ollut edustettuna osavaltioparlamenteissa. Vuoden 2004 vaaleissa se sai 9,2 % äänistä ja 12 edustajaa Saksin osavaltiossa. Sillä on edustajia myös Brandenburgissa. Mecklenburg-Vorpommernin osavaltiovaaleissa 17. syyskuuta NPD sai 7,3 % äänistä.[2]

Vuoden 2005 liittovaltion vaaleissa vaaleissa NPD sai 1,6 % äänistä.

Puheenjohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]