Saksan kansallisdemokraattinen puolue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee vuonna 1964 perustettua puoluetta. Neuvostoliiton Saksan-miehitysvyöhykkeellä ja Saksan demokraattisessa tasavallassa toimi samanniminen puolue.
Saksan kansallisdemokraattinen puolue - kansanunioni
Nationaldemokratische Partei Deutschlands- Die Volksunion

Perustettu 1964
Johto
  • Frank Franz (pj.)
Ideologia kansallissosialismi
etnonationalismi
Toimisto Braunschweig
Kansanedustajia 0 / 709
Europarlamentaarikkoja 0 / 96
Kunnanvaltuustot 0 / 1,821
Kotisivu www.npd.de

Saksan kansallisdemokraattinen puolue - kansanunioni (saks. Nationaldemokratische Partei Deutschlands- Die Volksunion, lyh. NPD) on puolue Saksassa. Se perustettiin 1964 Saksan valtakunnanpuolueen (saks. Deutsche Reichspartei) seuraajaksi.

Saksan kansallisdemokraattinen puolue yhdistyi 1. tammikuuta 2011 Saksan kansanunionin (saks. Deutsche Volksunion, lyh. DVU) kanssa. Samalla puolueen viralliseksi nimeksi päätettiin ottaa Saksan kansallisdemokraattinen puolue - kansanunioni.

1960-luvulla tehtiin useita yrityksiä julistaa NPD kansallissosialistisen puolueen seuraajaksi ja kieltää se Länsi-Saksan lain perusteella. Viimeisin yritys kieltää puolue tapahtui elokuun 2000 äärioikeiston väkivalta-aallon jälkeen. Yritys epäonnistui korkeimman oikeuden hylätessä päätöksen, sillä monet puolueen kansallisista ja aluejohtajista olivat Saksan kotimaan tiedustelupalvelun agentteja. Tämä herätti epäilyjä, että he toimivat provokaattoreina.[1]

Puolue ei ole koskaan saanut yli 5 % äänistä saadakseen edustajia liittovaltion parlamenttiin. Vuoden 2005 liittovaltion vaaleissa vaaleissa NPD sai 1,6 % äänistä. Puolue on kuitenkin ollut edustettuna osavaltioparlamenteissa. Vuoden 2004 vaaleissa se sai 9,2 % äänistä ja 12 edustajaa Saksin osavaltion parlamenttiin. Sillä on edustajia myös Brandenburgissa. Mecklenburg-Vorpommernin osavaltiovaaleissa 17. syyskuuta 2006 NPD sai 7,3 % äänistä.[2]

Puheenjohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]