Saksan 16. armeija

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
16. armeija
Toiminnassa 22. lokakuuta 1939 - 8. toukokuuta 1945
Valtio  Saksa
Puolustushaarat Maavoimat
Koko useita divisioonia
Sodat ja taistelut Toinen maailmansota

Saksan 16. armeija (saks. 16. Armee) oli Saksan maavoimien yhtymä toisessa maailmansodassa.

Armeijan esikunta perustettiin 22. lokakuuta 1939 ryhmitettäessä joukkoja länteen, ja se liitettiin osaksi armeijaryhmä A:ta.

Se osallistui Ranskan valtaukseen, mistä se siirrettiin pohjoiseen armeijaryhmään ryhmitettäessä joukkoja operaatio Barbarossaan. Armeija taisteli itärintamana pohjoisosissa Baltiassa, jossa se joutui tammikuussa 1942 Demjanskissa mottiin. Adolf Hitler kielsi vetäytymisen ja armeijan joukkoja huollettiin ilmasta, kunnes saarto saatiin murrettua huhtikuussa. Se osallistui Leningradin piiritykseen, kunnes neuvostojoukot kykenivät vapauttamaan kaupungin tammikuussa 1944.

Neuvostoliiton 2. Baltian rintama aloitti 19. helmikuuta 1944 hyökkäyksen Holmin ympäristöön ryhmittynyttä 16. armeijaa vastaan. Neuvostoliiton 22. armeijan hyökkäys menestyi kuluttaen saksalaisten voimia. Saksan 16. ja 18. armeija joutuivat saarroksiin Kuurinmaalle Neuvostoliiton aloitettua kesähyökkäyksen 1944. Armeija oli piiritettynä sodan loppuun saakka, jolloin joukot antautuivat Neuvostoliitolle.

Armeijankomentajina olivat[1]:

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:16th Army (Wehrmacht)