Sakeus Juuri-Oja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Karl (Kaarlo) Sakeus Juuri-Oja (sukunimi vuoteen 1906 Järvinen; 1. syyskuuta 1890 Helsinki28. elokuuta 1926 Fitchburg, Yhdysvallat) oli suomalainen teatterinjohtaja, näyttelijä, muusikko ja näytelmäkirjailija. Juuri-Ojan sukunimi esiintyy kirjoitettuna myös muodoissa Juurioja ja Juuri-oja.

Juuri-Oja hankki elantonsa muusikkona ja näyttelijänä. Hänellä oli myös oma näytelmänvälitystoimisto ja hän toimi Lahteen 1914 perustetun Juttu-Tupa nimisen seuranäyttämöille ja näytelmäseurille tarkoitetun lehden toimittajana. Hän toimi vuodesta 1914 alkaen Lahden, Pietarsaaren ja Kuokkalan työväennäyttämöiden johtajana. Vuonna 1917 Juuri-Oja oli perustamassa Työväen Näyttämöiden Liittoa.

Suomen sisällissodan loppuvaiheissa Juuri-Oja pakeni Venäjälle yhdessä vaimonsa kanssa. Hän palasi Suomeen 1921 ja toimi Hämeenlinnan Työväen Näyttämön johtajana muutaman vuoden. Juuri-Oja muutti sitten Yhdysvaltoihin ja toimi siellä paikallisilla suomalaisnäyttämöillä.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Naamioimiskoulu : näyttelijöille ja vasta-alkajille, Zimmermann’in mukaan Sakeus Juuri-Oja. Tieto ja taito 38. WSOY 1923
  • Siperian kauhu : tuokiokuva 3:ssa näytöksessä. Kustannusliike Kirjasto, Hämeenlinna 1923

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]