Safiirirasbora

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Safiirirasbora
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Karppikalat Cypriniformes
Alalahko: Särkikalat Cyprinoidei
Heimo: Sundadanionidae
Suku: Sundadanio
Laji: axelrodi
Kaksiosainen nimi

Sundadanio axelrodi
(Brittan, 1976)

Synonyymit[2]
  • Rasbora axelrodi Brittan, 1976
Katso myös

  Safiirirasbora Commonsissa

Safiirirasbora (Sundadanio axelrodi) on pienikokoinen kaakkoisaasialainen makean veden särkikalalaji.[2] Se luetaan pieneen sundanrasboroiden heimoon (Sundadanionidae),[2] ja se on sukunsa Sundadanio tyyppilaji.[3]

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Safiirirasbora on aika pieni, yksilöiden mitatut pituudet ovat olleet 10,5 ja 17,1 millimetrin välillä. Koiraalla on sininen tai smaragdinvihreä kiilto ruumiin selkäosien pinnalla. Koiraan peräevän etuosa on voimakkaan punainen ja sen vatsan väritys vaihtelee syvänpunaisesta karmiininpunaiseen. Muut koiraan evistä ovat läpinäkyviä. Naaras on kokonaan läpinäkyvä. Safiirirasboran pää (keskimäärin 27,9 prosenttia ruumiin pituudesta) ja silmät (keskimäärin 41,4 prosenttia pään pituudesta) ovat suhteessa suuret. Suu on terminaalinen. Ruumis on kohtalaisen korkea, pyrstönvarsi kapea. Pyöreäkärkinen selkäevä sijaitsee ruumiin keskikohdassa, ja sen takaosan puoliväli on samassa kohdassa peräevän etuosan kanssa. Vatsaevät ovat pyöreäreunaisia ja niiden etuosa sijaitsee selkäevän etuosan edessä. Rintaevät ovat teräväkärkiset ja ulottuvat alaspainettuina hieman vatsaevien etuosan eteen tai taakse. Pyrstöevä on haaroittunut, ja sen molemmat puoliskot ovat samanpituiset ja pyöristyneet.[3]

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Safiirirasboraa tavataan ainoastaan Indonesiassa Bintan-saaren turvesuometsistä.[3]

Ravinto ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Safiirirasboran ravintoa ovat todennäköisesti pienet vesiäyriäiset, madot, hyönteisten toukat ja muu eläinplankton.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lumbantobing, D.: Sundadanio axelrodi IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020-1. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 4.6.2020. (englanniksi)
  2. a b c Sundadanio axelrodi (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 30.5.2020. (englanniksi)
  3. a b c Kottelat, Maurice; Conway, Kevin W.; Tan, Heok Hui: Review of the Southeast Asian miniature cyprinid genus Sundadanio (Ostariophysi: Cyprinidae) with descriptions of seven new species from Indonesia and Malaysia. Ichthyological Exploration of Freshwaters, 2011. Artikkelin verkkoversio.
  4. Sundadanio axelrodi Seriously Fish. Viitattu 29.5.2020. (englanniksi)