Sacco ja Vanzetti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sacco (vasemmalla) ja Vanzetti

Nicola Sacco (22. huhtikuuta 1891 – 23. huhtikuuta 1927) ja Bartolomeo Vanzetti (11. kesäkuuta 1888 – 23. huhtikuuta 1927) olivat amerikanitalialaisia anarkisteja, jotka tuomittiin kuolemaan vuonna 1927 ryöstöstä ja murhasta. Heidät teloitettiin sähkötuolissa.

Kumpikin kannatti anarkismin suuntausta, joka puolusti periksiantamatonta sotaa väkivaltaista ja sortavaa hallitusta vastaan.

Vaikka todisteet heitä vastaan osoitettiin pääosin vääriksi, sai heidän radikaalisuutensa tuomariston ja valamiehistön kääntymään heitä vastaan. Heitä epäiltiin South Braintreella, Massachusettsissa 15. huhtikuuta 1920 tapahtuneesta kenkätehtaan ryöstöstä ja sen kassanhoitajan ja vartijan murhista.[1]

Muutaman tunnin harkinnan jälkeen jury tuomitsi Saccon ja Vanzettin syyllisiksi ensimmäisen asteen murhaan 14. heinäkuuta 1921. Yksityinen Sacco and Vanzetti Defence Committee pääasiallisesti rahoitti tuomiosta useita valituksia. Valitukset perustuivat ristiriitaisiin mm. ballistisiin todisteisiin ja ryöstöön osallistuneen tunnustukseen. Tuomion täytäntöön pannut oikeusaste ja lopulta myös Massachusetsin korkein oikeus kumosivat valitukset. Vuoteen 1925 mennessä oikeusjuttu oli saavuttanut suurta julkisuutta. Ympäri maailmaa osoitettiin mieltä tuomittujen puolesta.

Sacco ja Vanzetti teloitettiin sähkötuolissa 23. elokuuta 1927. Tuomiota seurasi mellakoita Pariisissa, Lontoossa ja muissa kaupungeissa.

Tapaus draaman aiheena[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1935 sai kantaesityksensä tapaukseen väljästi pohjautuva näytelmä New Yorkin nukkuessa (Winterset) ja seuraavana vuonna näytelmän pohjalta tehty samanniminen elokuva.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Case of Sacco and Vanzetti theatlantic.com. Viitattu 15.5.2013. (englanniksi)
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.