Sabiha Gökçen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sabiha Gökçen
Sabiha Gökçen 1930-luvulla.
Sabiha Gökçen 1930-luvulla.
Henkilötiedot
Syntynyt21. maaliskuuta 1913
Bursa, Turkki
Kuollut22. maaliskuuta 2001 (88 vuotta)
Ankara, Turkki
Kansalaisuus Turkki
Ammatti sotilaslentäjä

Sabiha Gökçen (21. maaliskuuta 1913 Bursa, Turkki22. maaliskuuta 2001 Ankara, Turkki) oli Turkin ensimmäinen naislentäjä ja maailman ensimmäinen naissotalentäjä.[1][2]

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hän oli yksi Mustafa Kemal Atatürkin adoptoimasta kahdeksasta lapsesta. Atatürk löysi Sabihan vuonna 1925 Bursassa. Sabiha joka oli alun perin bosniakki, halusi päästä opiskelemaan, joten maan isä Atatürk adoptoi hänet kuultuaan hänen surkeista elinoloistaan. Hän kävi kansakoulua Ankarassa ja sitten Istanbulin amerikkalaista tyttökoulua. Atatürk oli laatinut Turkille uuden sukunimilain, joka astui voimaan kesällä 1934. Saman vuoden joulukuussa Atatürk antoi Sabihalle sukunimen Gökçen (suomeksi gök tarkoittaa taivas). Kuusi kuukautta myöhemmin Sabihasta tuli lentäjä.

Lentäjän ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Atatürk uskoi ilmailuun eräänä yhteiskuntaa uudistavana tienä. Hän perusti siviililentokoulun, joka sai nimen ”Türk Kuşu” (suom. ”turkkilainen lintu”) ja vei Sabihan sen avajaisseremoniaan 5. toukokuuta 1935. Nuori nainen innostui lentämisestä. Hän hankki lentolupakirjan ja osallistui purjelentokoulutukseen Neuvostoliitossa. Atatürk avitti hänet Turkin ilmavoimien akatemiaan, ja hänestä tuli ensimmäinen naissotilaslentäjä Turkissa. Hän lensi muun muassa pommikoneita ja osallistui useisiin sotaharjoituksiin.

Hänestä tuli ensimmäinen naissotalentäjä 1930-luvun jälkipuolella. 1930-luvun lopulla hänestä tuli ”Türk Kuşu”-lentokoulun pääkouluttaja, jossa toimessa hän jatkoi vuoteen 1955 asti. Hän lensi vuoteen 1968 asti. Hän kirjoitti muistelmateoksen ”A Life Along the Path of Atatürk”. Istanbulin uudempi kansainvälinen lentokenttä, joka sijaitsee Aasian puolella, on nimetty Sabiha Gökçenin mukaan (İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, suom. Istanbulin Sabiha Gökçenin kansainvälinen lentoasema)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. First female combat pilot Guinness World Records. Viitattu 6.2.2020. (englanniksi)
  2. Sabiha Gökçen (1913-2001) Pioneer Aviatrix. 3.10.2002. Viitattu 6.2.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]