SS Königin Luise (1913)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kuvaa ensimmäisessä maailmansodassa palvellutta apumiinalaivaa. Muita saman nimisiä aluksia on sivulla Königin Luise.
SS Königin Luise
SS Königin Luise
SS Königin Luise
Tyyppi höyrylaiva
Lippuvaltio Saksan vuosina 1871–1918 käytössä ollut lippu. Saksa
Kotipaikka Hampuri
Omistaja HAPAG
Rakennustelakka AG Vulcan, Stettin
Kölinlasku 1913
Vesillelasku 8. toukokuuta 1913
Status upotettu 5. elokuuta 1914
Tekniset tiedot
Pituus 94 m
Leveys 12 m
Syväys 3,4 m
Uppouma 2150 t
Akseliteho 6,5 MW
Nopeus 20 kn
Muuta 2 tykkiä
200 miinaa

SS Königin Luise oli saksalainen Hamburg-Amerika-linien (HAPAG) höyrylaiva. Alus operoi Hampurin ja Alankomaiden välillä, ennen kuin Saksan keisarikunnan laivasto pakko-otti sen ensimmäisen maailmansodan puhjetessa 3. elokuuta 1914. Se muutettiin apumiinalaivaksi, ja se palveli siinä tehtävässä aina uppoamiseensa 5. elokuuta 1914 saakka.

Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hamburg America Linen risteilyalus Königin Louisen köli laskettiin vuonna 1913 AG Vulcanin telakalla Stettinissä ja alus laskettiin vesille vielä samana vuonna 8. toukokuuta. Oltuaan hetken kuljetusaluksena Saksan keisarikunnan laivasto (saks. Kaiserliche Marine) pakko-otti aluksen 3. elokuuta 1914 apumiinalaivaksi. Alukselle asennettiin kaksi pikatykkiä ja suunniteltiin kahden 88 millimetrin tykin asentamista, mutta Britannian liittyminen ensimmäiseen maailmansotaan aloitti aluksen palveluksen.[1]

Palvelus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alus maalattiin Harwichin ja Hook of Hollandin väliä purjehtivien Great Eastern Railwayn alusten värein, minkä jälkeen alus lähti Emdenistä 4. elokuuta päällikkönään komentaja Biermann. Sen tehtävänä oli laskea miinansa Thamesin suistoon. Brittiläiset kalastusalukset havaitsivat miinanlaskun ja ilmoittivat siitä Helgolandiin matkanneille Harwichista lähteneille sotalaivoille. Risteilijä HMS Amphion lähetettiin hävittäjäosaston kanssa tutkimaan asiaa. Königin Luise löytyi, jolloin hävittäjät HMS Lance ja HMS Landtrail määrättiin tutkimaan alusta. Saksalaisalus pyrki pakenemaan, jolloin hävittäjät avasivat tulen. HMS Amphion liittyi takaa-ajoon, joka johti Königin Luisen uppoamiseen.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:SS Königin Luise (1913)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]