SS Exodus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
SS Exodus Haifan satamassa

SS Exodus on kuuluisa höyrylaiva, joka lähti Ranskasta 11. heinäkuuta 1947 kohti Brittiläisen mandaatin Palestiinan Haifan satamaa mukanaan 4 515 juutalaispakolaista. Leon Uris kirjoitti laivan tarinasta romaanin Exodus (1958), joka sovitettiin elokuvaksi 1960.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1930- ja 1940-lukujen juutalaisvainoista selvinneet juutalaispakolaiset, joista monet olivat eläneet Euroopan sodanjäkeisillä piikkilanka-aidoin ympäröidyillä pakolaisleireillä, olivat ottaneet päämääräkseen asettua asumaan Israeliin, juutalaisten Luvattuun maahan, joka oli itsenäistymäisillään.

Laiva valmistui vuonna 1927 Yhdysvalloissa. Se oli alkuperäiseltä nimeltään SS President Warfield, ja se oli liikennöinyt Virginian Norfolkin ja Marylandin Baltimoren välillä kuljettaen matkustajia ja rahtia. Toisessa maaillmansodassa alus palveli USA:n merivoimia ja Royal Navya.

Matka Palestiinaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

11. syyskuuta 1946 juutalainen puolisotilaallinen järjestö Haganah osti laivan sen agenttina toimineen Potomack Shipwrecking Co:n avustuksella tarkoituksenaan kuljettaa juutalaispakolaisia laittomasti Palestiinaan osana niin kutsuttu Aliyah Bet -operaatiota. Laiva lähti 11.7.1947 Sèten satamasta läheltä Marseillea Hondurasin lipun alla ilmoittaen suunnakseen Istanbulin Turkissa.

SS Exodusta kuitenkin seurasivat Kuninkaallisen laivaston alukset ja lentokone, kunnes ne lopulta pysäyttivät sen 18. marraskuuta 1947 kansainvälisellä aluevedellä 40 kilometrin päässä Palestiinan rannikosta. Brittiläisten sotilaat hyökkäsivät laivaan. Neljä ihmistä kuoli ja laiva pakotettiin Haifan satamaan, josta matkustajat siirrettiin vankilaivoilla ensin Ranskaan ja myöhemmin Lyypekkiin. Siellä juutalaispakolaiset siirrettiin pakolaisleirille Britannian hallinnoimalle alueelle Saksassa.[1] [2][3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jewish Virtual Library: Immigration to Israel: "Exodus 1947" Illegal Immigration Ship (July 1947) AICE.
  2. "Exodus 1947" United States Holocaust Memorial Museum.
  3. Linda Grant: The real Exodus Guardian. 2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]