SS Erie Belle

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

SS Erie Belle oli Pohjois-Amerikan Suurilla järvillä liikennöinyt höyryalus. Alus valmistui vuonna 1864 ja laskettiin vesille nimellä Hector, ja se palveli aluksi Yhdysvaltain itärannikon liikenteessä sisällissodan aikana.

Sodan jälkeen alus siirrettiin Eriejärvelle, jossa se toimi henkilö- ja rahtiliikenteessä niin kutsuttuna pakettilaivana, kunnes se upposi vuonna 1879 törmättyään vedenalaiseen esteeseen. Alus nostettiin myöhemmin ja muutettiin hinaajaksi.

Marraskuun 1883 myrskyssä Erie Belle lähetettiin pelastamaan Ontarion Kincardinen edustalla merihätään joutunutta kuunari J. M. Carteria. Tämä pelastustehtävä jäi aluksen viimeiseksi, sillä aluksen ollessa lähellä rantaa sen höyrykattila pääsi kiehumaan kuiviin. Kun kattilaan lisättiin vettä, se muuttui höyryksi silmänräpäyksessä. Äkillisesti noussut paine aiheutti höyrykattilan räjähdyksen, joka upotti aluksen. Neljä merimiestä menehtyi turmassa.

Ironista kyllä, ainoa jäljellä ole Erie Bellen hylyn jäänne on laivan räjähtänyt höyrykattila. Kattilan jäänteet ovat osittain vedenpinnan yläpuolella noin kolmen kilometrin päässä Kincardinen kylän eteläpuolella Boiler Beachiksi eli Höyrykattilarannaksi kutsutussa paikassa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]