sRGB

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
CIE 1931 xy- värijakaumadiagrammi osoittaa sRGB-väriavaruuden ulottuvuudet sekä peruspunaisen, perusvihreän ja perussinisen sijainnin CIE-väriavaruudessa. Valkoinen piste D65 näkyy avaruuden keskellä - siinä ovat kaikki värit. Sinisellä merkityt kolminumeroiset luvut ovat värin heijastaman valon aallonpituuksia nanometreissä.
sRGB-värien voimakkuus (y)sRGB:n numeeristen arvojen funktiona (x).

sRGB on väriskaala, joka perustuu ITU-R:n Rec.709-suositukseen. sRGB:n kehittivät Hewlett-Packard ja Microsoft vuonna 1996.[1] Se on ylivoimaisesti eniten käytetty väriprofiili, ja suurin osa etenkin halvemmista digitaalikameroista tallentaa kuvat sRGB-profiililla. Sitä myös suositellaan käytettäväksi verkkosivuilla käytettäviin kuviin. Ohjelmat, jotka eivät käytä värinhallintaa, toistavat värit yleensä sRGB:n mukaisesti.

sRGB on suppeampi kuin useimmat muut RGB-väriprofiilit kuten Adobe RGB. sRGB on periaatteessa väritoistoalaltaan suurempi kuin CMYK-väriprofiilit yleensä ovat, mutta CMYK-tulostimet pystyvät toistamaan joitain värejä, jotka menevät sRGB-toistoavaruuden ulkopuolelle (etenkin sinivihreän alueella), joten sRGB:n käyttö painettavissa kuvissa rajaa osan mahdollisista värisävyistä pois.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Simon Baker: The Pointer’s Gamut – The Coverage of Real Surface Colors by RGB Color Spaces and Wide Gamut Displays tftcentral.co.uk. 19.2.2014. Viitattu 2.12.2023. (englanniksi)
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.