SIL International

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

SIL International on voittoa tavoittelematon tieteellinen järjestö, joka tutkii, kehittää ja dokumentoi huonosti tunnettuja kieliä. Järjestön päämääränä on kielitieteellisen tietämyksen lisääminen, maailman kirjallisuuden edistäminen ja pienten kielten kehitystyön avustaminen. Se tarjoaa resursseja kielten tutkimukseen kotisivuillaan.

SIL International, alun perin The Summer Institute of Linguistics, käynnisti toimintansa pienenä kesäkokouksena Arkansas'ssa vuonna 1934. Kokouksen tarkoituksena oli tutustuttaa lähetystyöntekijöitä kielitieteen, antropologian ja kääntämisen periaatteisiin.

SIL Internationalilla on neuvoa antava asema UNESCOssa ja Yhdistyneissä kansakunnissa. Se toimii myös monissa muissa maissa. SIL Internationalin päämaja sijaitsee Dallasissa, Teksasissa.

Kritiikkiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestön toimintaa mm. Etelä-Amerikassa on kritisoitu voimakkaasti lähetystyön tekemisestä alkuperäiskansojen parissa. Järjestön neutraalisuus on kyseinalastettavissa sillä sen tieteellisen toiminnan tarkoituksena on lähetystyön edistäminen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]