S/S Näsijärvi II

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
S/S Näsijärvi II
Näsijärvi II Ruovedellä
Näsijärvi II Ruovedellä
Tyyppi Höyrykäyttöinen hinaaja
Nykyisin tilauskäytössä
Lippuvaltio  Suomi
Kotipaikka Tampere
Mustanlahden satama
Omistaja Tampereen Pursiseura
Aiemmat omistajat Neptun Oy, Rosenlew Oy, Kokemäenjoen Uittoyhdistys, Lehtimiehet Oy, Tampereen kaupunki
Vesillelasku 1929
Tekniset tiedot
Pituus 21,0 m
Leveys 5,10 m
Syväys 2,10 m
Koneisto Compound-höyrykone
Koneteho 175 ihv kW
Nopeus kn
Miehistö 1+1+1

S/S Näsijärvi II on teräsrunkoinen höyrylaiva, joka on rakennettu 1929. Laivan tilasi A. Ahlströmiltä Varkaudesta Neptun Oy hinaamaan yhtiön puutavaraproomuja Pyhäjärven vesistöön. Laiva sai nimekseen Neptun II. Laiva oli kuitenkin syväyksensä takia soveltumaton Pyhäjärven matalille vesille, ja se siirrettiin talvella 1930 Näsijärven puolelle. Keväällä 1931 laiva päätyi omistusjärjestelyjen seurauksena Rosenlew Oy:lle, ja sai samalla nimekseen Näsijärvi II. Rosenlewin ajan peruja on myös laivan korsteenia nykyäänkin koristava viisisakarainen punatähti. Laiva hinasi sekä proomuja että lauttoja aina 1960-luvun loppupuolelle, jolloin uitot lopetettiin, ja puutavara siirtyi maanteille.

Vuodesta 1976 lähtien vuoteen 2015 laivan omistajana oli Tampereen kaupunki. Käyttö- ja hallintaoikeus oli kunnossapitoa vastaan Tampereen Pursiseuralla vuodet 1980-2015. Vuonna 2015 laiva luovutettiin kokonaisuudessaan Tampereen Pursiseuralle.

Laivaa pidetään kunnossa talkoovoimin. Nykyisin laivaa vuokrataan kunnossapidon mahdollistamiseksi erilaisille yrityksille, järjestöille ja yksityishenkilöille, ja lisäksi ajetaan muutama höyryharrastajien (talkooväen) oma ajo. Vuodesta 2005 alkaen käyttövoimana on ollut jälleen puu, kun vuonna 1963 asennetut öljypolttimet poistettiin, ja kattilaan tehtiin halkokäyttöön tarvittavat muutostyöt.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Valanto, Juhani. Näsijärvi II:n pitkä tie perinnehöyrylaivaksi. Korsteeni 2011. Suomen Höyrypursiseura.
  • Valanto, Mikko. Nässy haloille. Korsteeni 2011. Suomen Höyrypursiseura.
  • Ruohonen, Arvo. Laivoja ja laivamiehiä Tampereen vesillä. Tampere, 1968.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]