S/S Kouta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
S/S Kouta
Höyrylaiva S/S Kouta
Höyrylaiva S/S Kouta
Kotipaikka Kajaani
Aiemmat nimet Vuokatti II
Omistaja Oulujärven Laiva-Osakeyhtiö (Jouko Hyvönen, Olli Leppänen ja Ari Pihlajaniemi)
Aiemmat omistajat Sotkamon Reitin Liikenneosuuskunta, Oulujoen Uittoyhdistys, Oulujärven Höyrylaivamatkat (Matti Kuorikoski ja Allan Sointamo).
Rakennustelakka A. Ahlström Oy, Varkaus
Tekniset tiedot
Pituus 22,55 m
Leveys 5,34 m
Syväys 1,60 m
Nopeus kn

S/S Kouta on suomalainen höyrylaiva joka on rakennettu vuonna 1920. Alus rakennettiin A. Ahlström Oy:n telakalla Varkaudessa, josta se kuljettiin junarahtina osina Kajaaniin. Kajaanissa laiva koottiin ja laskettiin vesille nimellä Vuokatti II. Vesille laskun jälkeen alus toimi matkustajaliikenteessä Kajaanin ja Sotkamon välillä Sotkamon Reitin Liikenneosuuskunnan omistuksessa. Reitillään alus saattoi kuljettaa jopa yli sata matkustajaa kerralla. Matkustajaliikenteessä aluksen miehistöön kuului kapteeni, kaksi lämmittäjää sekä neljä kansimiestä. Alus oli paikallisten asukkaiden keskuudessa aluksi suosittu, mutta 1930-luvun puolivälissä lisääntynyt autoliikenne teki sen liikennöinnin kannattamattomaksi. Osuuskunta lopetti kannattamattoman liikennöinnin ja myi aluksen Oulujoen uittoyhdistykselle vuonna 1936.

Oulujoen uittoyhdistys siirsi aluksen Oulujoelle ja nimesi sen Koudaksi. Uusi omistaja asensi Koutaan ankkuripelin ja muunsi aluksen varppaajaksi. Uittoyhdistyksen alaisuudessa Kouta varppasi tukkeja vuoteen 1967 asti, jolloin sen ammattiliikenne päättyi.

Ammattiliikenteen päätyttyä Kouta seisoi käyttämättömänä yhdeksän vuotta ja siirtyi sitten yksityisomistukseen. Uudet omistajat Matti Kuorikoski ja Allan Sointamo kunnostivat aluksen alkuperäiseen matkustaja-alustyyliin ja katsastivat sen matkustajaliikenteeseen. Kainuun kulttuurirahasto on palkinnut Kuorikosken ja Sointamon höyrylaivaperinteen säilyttämisestä Kainuussa.

Nykyisin Kouta höyryää Oulujärvellä ja se voi kuljettaa kerralla 60 matkustajaa. Alus vaihtoi omistajaa viimeksi 2010–2011, jolloin laiva siirtyi uuden Oulujärven Laiva-Osakeyhtiön omistukseen. Alus liikennöi Oulujärvellä tilauksesta ja muutamia yleisöristeilyjä kesäisin.

Tekniset tiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Alustyyppi: matkustaja-alus
  • Rakennusvuosi: 1920
  • Rakennusaine: teräs
  • Koneen tyyppi: compound-höyrykone
  • Koneen teho: 121 ihv
  • Polttoaine: polttoöljy / puu

Alus kuuluu Museoviraston perinnelaivarekisteriin ja se on Suomen Höyrypursiseuran alusrekisterissä.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jussi Kivinen ja Ollis Leppänen: Satavuotias höyrylaiva Kouta. Oulujärven Laiva-Osakeyhtiö, 2021. ISBN 9789529447534.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]