Varppaaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Varppaaja 1930-luvulla.

Varppaaja on lähinnä tukkilauttojen vetämiseen tarkoitettu vesiliikenteessä käytetty alustyyppi. Varppaajia käytettiin runsaasti Suomen sisävesiliikenteessä etenkin 1800-luvun loppupuoliskolla ja 1900-luvun alussa. Varppaajien käyttö oli useimmiten vaihtoehto joko niitä edeltäneille hevosponttoille ja varppaajia seuraaville hinaajille.

Varppaajat olivat usein pienempiä ja etenkin heikommilla höyrykoneilla varustettuja kuin varsinaiset hinaajat. Siten varppaaja ei jaksanut vetää tukkilauttaansa potkurivedolla kuten hinaaja, vaan hinaamiseen käytettiin aluksen ankkurivinssiä. Varppaajan apuvene, jona toimi yleensä soutuvene, kuljetti aluksen ankkurin kauas varppaajasta sen tulevaan kulkusuuntaan. Ankkurin laskun jälkeen varppaaja veti itsensä ankkurinsa luokse ankkurivinssiä käyttäen, jonka jälkeen apuvene lähti uudelle matkalle kohti seuraavaa määränpäätä.

Varppaajan käyttö hinauksissa oli jatkuvien pysähdysten vuoksi hidasta ja vaati myös enemmän työvoimaa kuin höyryhinaajien käyttö. Vastaavasti varppaajan hankintahinta oli merkittävästi edullisempi kuin voimakkaammalla höyrykoneella varustetun hinaajan. Edulliset varppaajat säilyttivät asemansa pitkään hinaajien rinnalla etenkin pienemmillä uittoreiteillä.

Suomessa Vesijärvellä oleva m/s Rasvanki (aikaisempi s/s Rasvanki, s/s Kivijärvi, m/s Rasvanki ja m/s Jenny), joka rakennettiin 1896 Varkaudessa ja m/s Tervaniemi, joka rakennettiin 1893 Helsingissä, ovat varppaajia. [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä laivoihin tai muuhun vesiliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.