S.M.A.R.T.

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology) on tietokoneen kiintolevyjen kunnon (suorituskyvyn) seurantajärjestelmä. S.M.A.R.T:lla voidaan ohjelmallisesti lukea kiintolevyltä erilaisia arvoja liittyen sen toimintaan ja mahdolliseen vian uhkaan. Sen lisäksi sillä voidaan käynnistää erilaisia testejä joilla voidaan varmistaa laitteen toiminta.

Arvoja joita SMART tarjoaa ovat mm. kiintolevyn lämpötila, uudelleenosoitettujen sektorien määrä, käynnistys- ja sammutuskerrat, lukupään parkkeerausmäärä (kannettavat tietokoneet) ja käyttöikä.

Kiintolevyltä saatavien tietojen lukemiseen tarvitaan yleensä erillinen ohjelma. Yleisimpiä ovat SpeedFan (Windows) ja smartmontools (Linux). Myös jotkin käyttöjärjestelmät, kuten Windows 7, osaavat automaattisesti ilmoittaa sellaisista S.M.A.R.T.-lukemista joihin käyttäjän tulisi kiinnittää huomiota.

S.M.A.R.T.-tietoja saadaan myös SSD-levyistä, mutta luettelo on erilainen tekniikan eroista johtuen.

Pelkkää S.M.A.R.T:tä ei aina voida pitää kovin luotettavana[1], etenkin siksi että se keskittyy enimmäkseen kiintolevyn mekaanisiin muutoksiin, jättäen monta mahdollista sähköistä vikaa huomiotta. Niinpä levy saattaa vikaantua vaikka S.M.A.R.T.-tietojen mukaan kaikki olisi kunnossa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]