Ruokaa ei aseita

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ruokaa ei aseita (REA) (Food Not Bombs) on löyhä aktivistien yhteenliittymä, joka jakaa ilmaista kasvis- ja vegaaniruokaa. Liikkeen ajatus on kiinnittää huomiota siihen, että suuryritykset ja valtiot käyttävät paljon resursseja asevarusteluun, kun suuri osa maailmasta näkee nälkää. REA:n jakama ruoka on ekologisista syistä kasvisruokaa ja, kuten freeganismissa, usein markettien ja leipomoiden ylijäämäruokaa, joka käyttämättömänä menisi kaatopaikalle.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruokaa ei aseita sai alkunsa 1980-luvun alussa Cambridgessa Yhdysvaltain Massachusettsissa, kun ryhmä Seabrookin ydinvoimalaa vastustaneita aktivisteja alkoi spray-maalata iskulausetta "Money for food, not for bombs" ("Rahaa ruokaan, ei pommeihin") ympäri kaupunkia. Iskulause lyheni muotoon "Food Not Bombs", ja siitä tuli heidän ryhmänsä nimi. Pian he päättivät panna iskulauseensa käytäntöön. Ryhmä ilmestyi erääseen ydinvoimaloita rahoittaneiden pankinjohtajien tapaamiseen ja alkoi jakaa ilmaista ruokaa ulkopuolella olleille kolmellesadalle kodittomalle. Tempaus oli niin suosittu, että ryhmä alkoi säännöllisesti kerätä ruokakaupoista ylijäämäruokaa ja valmistaa siitä aterioita.[1][2][3]

Nykytila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruokaa ei aseita -ryhmä tarjoaa ruokaa puistossa.

Nykyään Ruokaa ei aseita -ryhmiä on liikkeen kotisivujen mukaan yli 400, joista noin puolet toimii liikkeen syntymaan Yhdysvaltain ulkopuolella. Liikkeellä on löyhä rakenne: jokainen REA-ryhmä noudattaa tiettyä perusperiaatteita ja järjestää samankaltaista toimintaa, mutta jokainen ryhmä voi vapaasti tehdä omat päätöksensä yhteisönsä tarpeiden mukaan. Ryhmät myös toimivat konsensusperiaatteella: kaikilla on yhtäläinen sananvalta päätöksenteossa. Paitsi ruuan keräämiseen ja ilmaiseksi jakamiseen, moni ryhmä toimii myös köyhyyden- ja sodanvastaisesti ja maahanmuuton puolesta.

Suomessa Ruokaa ei aseita -tapahtumia on järjestetty 14 kaupungissa[4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Observer - Local chapter of Food Not Bombs feeds Cleveland's hungry and advocates peace observer.case.edu. Arkistoitu 13.10.2008. Viitattu 19.10.2007.
  2. Why Food Not Bombs Book foodnotbombs.net. Viitattu 19.10.2007.
  3. World Prout Assembly: The 25th Anniversary of Food Not Bombs worldproutassembly.org. Viitattu 19.10.2007.
  4. Food Not Bombs | AKL akl-web.fi. Viitattu 27.4.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]