Rue McClanahan

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Rue McClanahan vuonna 2007.

Rue McClanahan (syntymänimeltään Eddi Rue McClanahan, 21. helmikuuta 1934 Healdton, Oklahoma3. kesäkuuta 2010 New York, New York) oli yhdysvaltalainen näyttelijä. Hänet tunnetaan erityisesti roolistaan Tyttökullat-televisiosarjassa.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

McClanahan syntyi Oklahoman Healdtonissa. Hänen äitinsä Dreda Rheua-Nell oli töissä kauneussalongissa ja hänen isänsä William Edwin McClanahan oli rakennusurakoitsija. McClanahanilla oli irlantilaisia ja Choctaw-intiaani sukujuuria. Hän varttui Ardomoressa Oklahomassa ja valmistui Ardomoren High Schoolista 1953. Tulsan yliopistossa hänen pääaineensa olivat saksa ja teatteritaiteet. McClanahan kuului myös Kappa Alpha Theta -sisarkuntaan.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

McClanahan aloitti näyttelemisen New Yorkin pikkuteattereissa 1957, mutta teki ensiesiintymisensä Broadwayllä vasta 1969 näyttelemällä Sally Weberiä John Sebastianin ohjaamassa musikaalissa Dustin Hoffmanin ja Jimmy Shinen kanssa. McClanahanin läpimurto tapahtui vuonna 1970 televisiosarjassa Another World, jossa hän näytteli mielipuolista lastenhoitajaa Caroline Johnsonia. Sarjassa hän rakastui hoitamiensa lasten isään ja myrkytti perheen äidin. McClanahanin roolin oli tarkoitus olla korkeintaan muutaman jakson mittainen, mutta se paisuikin vuoden pituiseksi työsuoritukseksi, joka päättyi siihen kun Caroline kidnappasi lapset ja joutui oikeuden eteen. Another Worldin jälkeen McClanahan näytteli sarjassa Where the Heart Is ilkeää Margaret Jardinia.

McClanahan esiintyi 1980-luvulla suositussa komediasarjassa Tyttökullat, jossa hän näytteli huikentelevaista Blanche Deveraux'ta. McClanahan palkittiin sarjasta Emmy-palkinnolla.[1]

McClanahan kuoli aivoinfarktiin kesäkuussa 2010.[1]

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Näyttelijä Ruth McClanahan kuollut YLE Uutiset. 3.6.2010. Helsinki: Yleisradio. Viitattu 3.6.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.