Rub’ al-Khali

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rub’ al-Khali merkittynä karttaan
Rub’ al-Khalin hiekkadyynejä satelliittikuvassa.

Rub’ al-Khali (arab. الربع الخالي‎, ar-Rub' al-Khali eli Tyhjä neljännes) on suuri hiekka-aavikko Arabian niemimaalla. Se sijaitsee pääosin Saudi-Arabiassa mutta ulottuu myös Jemeniin, Omaniin ja Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin. Se on kuivuutensa ja kuumuutensa takia ihmisille äärimmäisen epäystävällinen paikka jopa aavikoksikin. Siellä on rautayhdisteiden ruosteenpunaiseksi värjäämää kvartsipitoista hiekkaa valtavina harjanteina, dyyneinä. Aavikko on 650 kilometriä leveä ja 1 200 kilometriä pitkä ja noin 650 000 neliökilometrin laajuinen.

Rub’ al-Khalissa on jopa yli 330 m korkeita dyynejä. Kaakossa on suolasoita ja kuivuneita suolajärviä. Rub’ al-Khalin luoteisosassa alavammalla alueella on joitain vesikuoppia. Idässä on Omanin alueella Umm al-Samimin juoksuhiekka-alue, jonka lähellä on suolasoita. Al-Samim tunnetaankin paikallisten keskuudessa "myrkkyjen tai vaikeuksien äitinä". Rub’ al-Khali on täysin asumaton ja paljolti tutkimaton, mutta se näkyy satelliittikuvassa selvästi ympäristöstään erottuvana alueena. Ensimmäiset länsimaiset tutkimusmatkailijat Bertram Thomas ja St. John Philby matkasivat Rub’ al-Khalin aavikolla vuosina 1931–1932 ja nykyään aavikolle tehdään GPS:n opastuksen avulla turistimatkoja.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rub’ al-Khali on noin 650 000 neliökilometrin laajuinen alue, ja sen leveys on noin 650 kilometriä ja pituus 1 200 kilometriä. Noin 80 prosenttia aavikosta sijaitsee Saudi-Arabiassa, jonka alasta se käsittää noin neljänneksen. Rub’ al-Khalin itäiset osat ulottuvat Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin, eteläiset osat Omaniin ja lounaiset osat Jemeniin.[1] Aavikko nousee länsiosissaan yli 600 metriin, kun idässä korkeus laskee alle 200 metriin. Itäosissa on lisäksi hiekka-aavikon lisäksi muun muassa suolapannuja.[2]

Rub’ al-Khali voidaan dyynityyppiensä perusteella jakaa viiteen alueeseen. Aavikon koillisosissa on erityisesti barkaanidyynejä, jotka voivat kohota jopa 150–200 metriä korkeiksi. Niiden välissä on usein kosteita suolapannuja. Tähtidyynejä on varsinkin Rub’ al-Khali eteläisissä ja itäisissä osissa. Keskiosissa on kupolidyynejä, joista tunnetuimmat ovat Al Hibakin, Al Hawayahin ja Al Gama’eerin hiekkakukkulat. Rub’ al-Khalin läntisillä alueilla on paljon pitkiä, rinnakkaisia käärmedyynejä. Lisäksi aavikolla on myös hiekkakenttiä.[1]

Rub’ al-Khalia ympäröi enimmäkseen kivikkoaavikko. Arabian pohjoisosissa on myös suuri Nafudin (Nefudin) autiomaa. Rub’ al-Khalia ja Nafudia yhdistää pitkä ja kapeahko al-Dahnan ("Pikku-Nafud") autiomaa, joka on ympäristöään alempana oleva hiekan täyttämä allas. Rub’ al-Khali rajoittuu pohjoisessa Najdin ylänköön ja etelässä Hadramautin vuoristoihin ja kukkuloihin, sekä lännessä Asirin vuoriin. Idässä on kiviaavikkoa ja kuivasavannin niukkaa kasvillisuutta. Reunoilla olevilla puoliaavikoilla kasvaa marunaa, saksaulia, tamariskia ja akaasiaa.

Ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rub’ al-Khali on aavikkoluokittelussa hyperaridi eli erittäin kuiva aavikko, ja Rub’ al-Khali on erittäin kuiva autiomaa hyperaridiksikin aavikoksi. Kesällä on erittäin kuumaa ja kuivaa, talvella jopa yöpakkasia. Kuumuus alkaa tuntua pian auringonnousun jälkeen ja kestää auringonlaskuun asti. Kun lämpötilat vaihtelevat kesällä yöpakkasista keskipäivän 50–55 asteeseen ja sademäärä on yleensä alle 35 mm vuodessa on Rub’ al-Khali ehdottomasti maailman rankimpia ympäristöjä. Kesäpäivän lämpötila ylittää monesti 45 °C ,usein yli 54 °C, talvella noin 12 °C (-10–30 °C, saattaa olla pakkastakin). Keväällä ja syksyllä on keskilämpötila 29 °C. Riadissa Rub’ al-Khalista pohjoiseen lämpötila vaihtelee vuorokauden aikana kesällä 26–42 °C, talvella 8–22 °C.

Sateesta tulee 50 % talvella, 15 % kesällä mikä kuivattaa ilmastoa entisestään kesällä. Sademäärä on aina alle 80 mm. Sateetonta voi olla jopa muutamia vuosia, tavallista on kahden vuoden kuiva kausi. Ilman kosteus on 10 % tienoilla. Ilmasto luokitellaan Köppenin luokituksessa luokkaan BWh ja BSh ja tämä aavikko on trooppisen ja subtrooppisen vyöhykkeen rajoilla. Siellä kasvaa hiekan seassa vain niukkaa hiekkakasvillisuutta siellä täällä, lähinnä aavikkoruohoa.

Rub’ al-Khalissa tuulee talvella idästä/koillisesta (pohjoisesta), kesällä lännestä (luoteesta/lounaasta). Nämä ovat hiekkamyrskyjen pääsuunnat ja pitkien hiekkaharjantaiden suunnat. Tuulen suunta vaihtelee monsuuni-ilmiön takia.

Luonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rub al Khalin hiekkadyynejä.

Rub’ al-Khalissa elää ilmaston ankaruudesta huolimatta silti hämähäkkejä ja jyrsijöitä sekä kasveja. Alueelta on löydetty 37 lajia, 20 keskustan hiekoilta ja 17 reuna-alueilta. Vain 1–2 lajeista on paikallisia (endeemisiä).

Täällä elää hiekkagaselleja, valkokeihäsantilooppeja, hiekkakissoja ja kierteishäntäisiä sisiliskoja. Šakaalit ja hunajamäyrät ovat kuolleet sukupuuttoon.

Rub’ al-Khalin kasveja:

  • Calligonum crinitum dyynien rinteillä
  • Cornulaca arabica (suolapensas)
  • Cyperus conglomeratus

Muita laajalle levinneitä lajeja

  • Dipterygium glaucum
  • Limeum arabicum
  • Zygophyllum mandavillei (Mandaville 1986)

Rub’ al-Khalin reunamilta löytyy hyvin pieniä puita, tyypillisesti akaasia Acacia ehrenbergiana ja Prosopis cineraria. Muita lajeja ovat puumaiset monivuotiset Calligonum comosum yksivuotisia ruohoja kuten Danthonia forskallii.

Eläimet suojautuvat paahtavalta kuumuudelta hiekkaan. Rub’ al-Khalin ympäristö on aavikoitunut kovasti viimeiset tuhat vuotta. Alueella on suuria öljyesiintymiä. Rub’ al-Khalin alueella on Udala-rubin keidas ja Naifa. Aavikon reunoilla ovat Aba Sa’udin ja Sulayilin pikkukaupungit.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Desert Studies 2012. Saudi Geological Survey. Viitattu 19.3.2012. (englanniksi)
  • Rubʿ al-Khali Encyclopædia Britannica. 2012. Encyclopædia Britannica Online. Viitattu 19.3.2012. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Desert Studies.
  2. Encyclopædia Britannica.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Rub’ al-Khali.