Ghawar

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Öljykenttärakennelmia.

Ghawar on suuri öljykenttä Saudi-Arabiassa. Se sijaitsee noin 100 kilometriä lounaaseen Dhahranin kaupungista. Ghawar on jaettu kuuteen tuotantoalueeseen, joiden nimet ovat (pohjoisesta etelään) Fazran, Ain Dar, Shedgum, Uthmaniyah, Haradh ja Hawiyah. Ghawarin alueen mitat ovat 280 kertaa 30 kilometriä, mikä tekee siitä kooltaan maailman suurimman öljykentän. Ghawar löydettiin 1948, ja tuotanto alkoi 1951.

Vuonna 1981 Ghawar tuotti öljyä keskimäärin 5,7 miljoonaa barrelia päivässä, mikä on maailmanennätys, mutta tämän jälkeen tuotantoa rajoitettiin joksikin aikaa. Vuosien 1948 ja 2000 välillä noin 60–65 % kaikesta Saudi-Arabiassa tuotetusta öljystä tuli Ghawarista. Ghawar tuottaa noin 4,5 miljoonaa barrelia öljyä päivässä, joka on noin 5 % maailmanlaajuisesta maaöljytuotannosta.

Ghawar on täysin Saudi Aramcon omistuksessa.

Viime aikoina Ghawar on kerännyt huomiota, koska jotkut öljyalan asiantuntijoista uskovat sen olevan vahingoittunut, mm. suuren vesiruiskutusmäärän vuoksi, ja tuotannon alkavan vähentyä. Saudi-Arabian edustajat puolestaan väittävät, että he pystyvät yhä nostamaan kokonaistuotantomäärää, tosin eivät tarpeeksi vastatakseen arvioituun kysyntään. Ghawarin ehtyminen voisi johtaa jopa pienimuotoiseen öljykriisiin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Matthew R. Simmons, Twilight in the Desert: The Coming Saudi Oil Shock and the World Economy, Wiley, 2005, ISBN 0-471-73876-X

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.