Rovaniemen vaakuna

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rovaniemen kaupungin vaakuna vuodesta 2006 lähtien. Sama vaakuna oli Rovaniemen maalaiskunnan vaakunana vuosina 1956–2005.

Rovaniemen vaakuna on Rovaniemen kaupungin tunnus. Vaakuna on Toivo Vuorelan suunnittelema. Sen selitys on ”vihreässä kentässä hopeinen haaruristi, jonka ylähaarat salamakoroiset; saatteena yläkulmassa kultainen liekki”.[1] Se on alun perin hyväksytty 15. elokuuta 1956 Rovaniemen maalaiskunnan kunnanvaltuustossa ja vahvistettu 26. lokakuuta Sisäasiainministeriössä Rovaniemen maalaiskunnan vaakunaksi. Kun Rovaniemen kaupunki ja maalaiskunta yhdistyivät 2006, vaakuna valittiin yhdistyneen kaupungin vaakunaksi. Aiheen haaruristi symboloi Kemi- ja Ounasjokien risteystä, ylähaarojen salamakorot viittaavat valjastettujen jokien sähköntuotantoon ja liekki kuvastaa muinoin jokien varsilla vihollisista varoittaneita merkkitulia, tottoja.

Rovaniemen kauppalan/kaupungin vaakuna (1930–2005)

Alkuperäinen Rovaniemen kauppalalle 14. huhtikuuta 1930 tasavallan presidentti Lauri Kristian Relanderin asetuksella vahvistama vaakuna oli Väinö Tigerin suunnittelema. Vaakunan aiheen tunturi viittaa Ounasvaaraan ja revontulet pohjoiseen sijaintiin napapiirillä. Vaakunan selitys on ”kilpi, jossa on sinisellä pohjalla hopeinen tunturi, sen yläpuolella hopeinen goottilainen kirjain R ja ylimpänä revontulien säteistä muodostettu kruunu, sekin hopeinen.”[2] Vaakuna oli heraldisten sääntöjen vastainen, sillä heraldisten sääntöjen mukaan vaakunoissa ei saa olla kirjaimia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä heraldiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.