Rotumääritelmä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rotumääritelmä kertoo mahdollisimman tarkasti, millainen tietyn eläinrodun edustajan tulisi olla. Rotumääritelmässä annetaan usein yksityiskohtainen ulkonäön kuvaus. Muita rotumääritelmissä määriteltyjä ominaisuuksia ovat muiden muassa luonne ja liikkeet.

Rotumääritelmiä on laadittu ihmisen jalostamille eläimille: näitä ovat esimerkiksi kanat (ja muut tuotantoeläinlajit), koirat (ja muut lemmikkieläinlajit) sekä hevoset (ja muut veto- ja kantojuhtina käytettävät lajit).

Eläinten kasvatuksessa sekä kasvattajien että näyttelyiden ulkomuototuomarien tulisi tavoitella rotumääritelmän ihannetta. Lopullisena tavoitteena on, että kaikki saman rodun yksilöt kaikkialla maailmassa näyttäisivät ihanteelliselta rotunsa edustajalta ja käyttäytyisivät rotuihanteen mukaan.

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotumääritelmässä kuvataan rodun ihanneyksilö ja luetellaan sellaisia ominaisuuksia eli niin kutsuttuja virheitä, joita rodun edustajalla ei pitäisi olla. Jos eläimellä on niin sanottu "hylkäävä virhe", sitä ei hyväksytä rodun rekisteriin tai kantakirjaan. Yleensä se tarkoittaa myös sitä, ettei myöskään koiran jälkeläistä hyväksytä roturekisteriin. Hylkäävät virheet liittyvät usein eläimen ruumiilliseen tai henkiseen terveyteen (esimerkiksi luonnevirheet, epämuodostumat), mutta usein myös puhtaasti ulkonäöllisiin piirteisiin, kuten väriin. Rotumääritelmässä voidaan mainita myös "vältettäviä" virheitä, joiden perusteella eläintä ei torjuta roturekisteristä, mutta jotka laskevat eläimen jalostusarvoa.

Tämä eläimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.