Rottakengurut

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rottakengurut
Piirros punarottakengurusta (Aepyprymnus rufescens)
Piirros punarottakengurusta (Aepyprymnus rufescens)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Harvaetuhampaiset Diprotodontia
Alalahko: Macropodiformes
Heimo: Rottakengurut Potoroidae
Gray, 1821[1]
Suvut
Katso myös

  Rottakengurut Wikispeciesissä
  Rottakengurut Commonsissa

Rottakengurut (Potoroidae) on pussieläinheimo, johon kuuluu kymmenen pienikokoista, ruskeaa ja hyppivää pussieläintä, joka muistuttaa suurta jyrsijää.

Rottakengurut muistuttavat hyvin paljon kenguruita. Kuten sukulaisillaan, rottakenguruilla on vahvat takajalat ja pienet eturaajat. Rottakenguruiden turkinväri vaihtelee kellertävästä, vihreän kautta harmaaseen. Kooltaan ne ovat 20–52 senttimetriä ja painavat puolesta kolmeen kiloon.

Rottakengurut ovat monien muiden harvaetuhampaisten tapaan pääasiassa kasvinsyöjiä. Rottakengurut voivat kuitenkin laajentaa ruokavaliotaan hyönteisillä ja näiden toukilla.

Rottakengurut ovat kärsineet paljon uudisasukkaiden tulon myötä. Monet lajit asuttivat koko Australiaa, mutta asuinalueiden tuhoutumisen sekä ketun ja kissan saapumisen takia rottakengurut ovat harventuneet uhkaavasti. Kaksi lajia on jo kuollut sukupuuttoon ja useat ovat eristyneet pienelle asuinalueelle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Wilson, Don E. & Reeder, DeeAnn M. (toim.): Viverrinae Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed). 2005. Johns Hopkins University Press. Viitattu 18.6.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.