Rotametri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rotametrissä virtaava fluidi5 kulkee alhaalta ylös. Kellukkeen4 korkeus määrittelee asteikolta fluidin nopeuden ilmaisevan lukeman.

Rotametri on laite, joka mittaa lävitsensä kulkevan fluidin tilavuusvirtaa.

Rotametri on oikeastaan Elliot Automationin kauppanimi, mutta nimitystä on alettu käyttää yleisnimityksenä kaikista Rotametriä vastaavista virtausnopeutta mittaavista laitteista.[1] Vaihtoehtoinen nimitys on "muuttuvan pinta-alan virtausmittari" (variable-area flowmeter).

Rakenne ja käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotametri on rakenteeltaan pystysuuntainen kartiomainen putki, jonka poikkileikkauspinta-ala kasvaa alhaalta ylöspäin.[2] Putki on tavanomaisesti valmistettu läpinäkyvästä materiaalista, kuten lasista tai muovista.

Putken sisällä on kelluke, joka nousee putkessa kulkevan fluidin virtausnopeuden suurentuessa, kunnes se saavuttaa tasapainoaseman.[3] Tasapainoasema on se korkeus, jossa kellukkeeseen vaikuttavien voimien summa on nolla, eli kellukkeen paino on yhtä suuri kuin nosteen ja fluidin aiheuttaman työntövoiman summa.

Virtausnopeuden suuruus luetaan putkessa olevasta asteikosta kohdalta, jossa kellukkeen tasapainokohta on.

Joissain tapauksissa koko tutkittava virtaus kuljetetaan rotametrin läpi, kun taas jossain tapauksissa vain osa virrasta kuljetetaan sen läpi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Andrew Davey & Ali Diba: Ward's anaesthetic equipment, 5. edition, s. 58. Elsevier Health Sciences, 2005. ISBN 9781416025580. Google Book. (englanniksi)
  2. Virtauksen mittaaminen: Rotametri tp.spt.fi. Arkistoitu 29.6.2010.
  3. Frank M. White: ”6”, Fluid Mechanics, 5. edition, s. 414. McGraw-Hill, 2003. ISBN 0-07-240217-2. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä fysiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.