Rosukrenergo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rosukrenergo on sveitsiläinen Gazprombankin ja itävaltalaisen osuustoiminnallisen Raiffeisen Banking Groupin Raiffeisen Investment AG:n sveitsiläinen tytäryhtiön omistama yritys, jonka tehtävänä on käydä Venäjän Gazpromin ja Ukrainan Naftogazin puolesta Turkmenistanin ja Ukrainan välinen maakaasukauppa vuodesta 2005 alkaen.

Rosukrenergoa edelsi samaa tehtävää suorittanut unkarilainen yritys Eural Trans Gas, mitä Gazpromin vähemmistöosakkaat epäilivät perusteettoman korkeista välityspalkkioista.

Ukrainan tiedustelupalvelun, SBU:n, päällikkö Oleksandr Tušinov, ilmoitti 17. kesäkuuta 2005 aloittavansa Rosukrenergon ja Eural Trans Gasin tutkinnan. Tušinov pitää Raiffeisenia vain muodollisena omistajana.

Rosukrenergosta tuli 4. tammikuuta 2006 Ukrainan Kazakstanista, Turkmenistanista, Uzbekistanista sekä Venäjältä Gazpromilta ostamaan maakaasusopimuksen yksinmyyjä.

Julija Tymošenkon hallituksen aikana 2005 yritti Ukraina päästä osakkaaksi Rosukrenergoon, mutta sitä ei hyväksytty.

26. huhtikuuta Rosukrenergon Raiffeisenin takana olevat osakkaat julkistettiin Gazpromille kuulumattoman 50 %:n osuuden omistavat Dmytro Firtash (45 %) ja Ivan Fursin (5 %). Firtash ei ole koskaan antanut haastattelua ja hänen nimensä on venäläisissä ja ukrainalaisissa joukkotiedotusvälineissä liitetty Eural Trans Gasiin ja Highrock Holdingsiin. [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]