Naftogaz

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Naftogaz
Naftogaz logo eng.png
Yritysmuoto osakeyhtiö
Perustettu 1991
Avainhenkilöt Andriy Kobolyev[1]
Kotipaikka Ukraina Kiova, Ukraina
Tuotteet öljy ja kaasu
Liikevaihto Nousua 7 443 mrd. € (2017)[2]
Henkilöstö 71 881 (2017)[2]
Omistaja Ukrainan valtio
Kotisivu www.naftogaz.com

Naftogaz (ukr. Національна акціонерна компанія Нафтогаз України, НАК «Нафтога́з Украї́ни», NAK Naftohaz Ukrainy) on Ukrainan öljyn- ja maakaasunjakeluyhtiö, jonka tarkoituksena on tukea Ukrainan öljy-, maakaasu- ja öljynjalostusteollisuuden kehitystä sekä integroitumista maailmantalouteen. Se on liikevaihdoltaan Ukrainan suurimpia yhtiötä.


Naftogazin maakaasuputkiverkosto on yhdistetty Venäjän, Valko-Venäjän, Moldovan, Romanian, Unkarin, Slovakian ja Puolan maakaasuputkiverkostoihin. Maakaasuputkistoverkoston tuontikapasiteetti Ukrainaan on 290 miljardia maakaasukuutiota ja vientikapasiteetti Länsi-, Keski- ja Itä-Euroopan maihin Moldova mukaan luettuna on 170 miljardia maakaasukuutiota vuodessa. Yhtiöllä on 140 000 työntekijää.

Tuotantoyritykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiö on integroitunut vertikaalisti taaksepäin ja sillä on muun muassa tytäryhtiönään öljynetsintä- ja -porausyhtiö Ukrnafta, joka kykenee tuottamaan myös LNG:ä, täysin omistettu tytäryhtiö Tšjornomornaftogaz, joka käy kauppaa sekä etsii ja tuottaa öljyä sekä maakaasua Mustanmeren alueella. Yhtiö tuottaa maakaasua 0,8 miljardia kaasukuutiota ja 80 000 tonnia öljyä sekä kaasukondensaattia. Tšjornomornaftogazin maakaasuputkisto on 1 000 kilometrin pituinen. Myös öljynjalostusyhtiö Azmol kuuluu täysin Naftogazille.

Logistiikkayritykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Putkikuljetusyritykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ukrtransgaz[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maakaasun kuljettamista ja varastointia verten Naftogazilla on Ukrtansgaz, joka omistaa korkeapaineistetut maakaasun pääputket, yhteensä 34 000 kilometriä, johon sisältyy 17 000 kilometriä maakaasuputkistoja halkaisijoiltaan 1,0 metristä 1,4 metriin, 122 pumppuasemaa, joiden teho on 5 570 megawattia, 12 maanalaista kaasuvarastoa 30 mrd maakaasukuutiolle, 1 329 jakeluasemaa sekä 60 mittausasemaa, joilta kaasu jaetaan matalapaineputkistoihin, joiden pituus on 215 000 kilometriä sisältäen 22 000 jakelupistettä.

Družhba[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naftogazin kokonaan omistama valtiollinen pääöljyputkiyhtiö Družhba ("Ystävyys") käyttää 1 500 kilometrin pituista putkistoa kahdeksalla pumppuasemalla sekä 16 yhteensä 140 tuhannen kuutiometrin varastoilla. Družhba-putkistolla viedään venäläistä öljyä Keski-Eurooppaan.

Pdydniprovski[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtiollinen pääöljyputkiyhtiö Pdydniprovskilla on 2 400 kilometriä maakaasuputkistoja 18 pumppuasemalla sekä 36 varastolla, joiden kapasiteetti on 580 000 kuutiometriä sekä kahdeksan vastaanotto- ja jakeluasemaa. Yhtiö keskittyy Venäjän öljyn viemiseen Ukrainan kautta Venäjän eteläisille alueille sekä öljynvientiin Odessan satamaan.


Rautatiekuljetusyritykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ukrspetstransgaz on erikoistunut kuljettamaan nestemäistä maakaasua (LNG) rautateitse.

Kaupalliset yritykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maakaasun kauppaa suorittaa Naftogazin täysin omistama kauppahuone "Gas of Ukraine", mikä myy maakaasun kotitalouksille ja julkisen hallinnon organisaatioille samoin kuin myös teollisuudelle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ukraine Ready to Pay $4 Billion for Gas If Russia Cuts Price , Bloomberg News (15. toukokuuta 2014)
  2. a b ANNUAL REPORT 2017 naftogaz.com. Viitattu 21.7.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]