Roskaruoka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hampurilainen luokitellaan usein roskaruoaksi.

Roskaruoka on ravintosisällöltään epäterveelliseksi luokiteltavaa ruokaa. Usein roskaruoassa on päivittäisiin saantisuosituksiin nähden liikaa jotain yksittäistä ravintoainetta ja tämän lisäksi annoskoot ovat yleisesti katsoen monesti energiapitoisuuksiltaan liian suuria päivittäiseen energiantarpeeseen suhteutettuna.lähde?

Roskaruoaksi luokitellaan muun muassa hampurilaiset, ranskanperunat, pizza, makkara, sipsit, eineskala ja kebab. Tämä luokittelu on kuitenkin virheellinen, koska esimerkiksi perushampurilaisen rasvasisältö on lähellä ravitsemussuosituksia ja toisaalta kotiruoka voi olla ravintosisällöltään epätasapainoista. Pizzan terveellisyys tai epäterveellisyys riippuu siitä, mitä täytteitä ja kuinka paljon juustoa käytetään.[1] Vastoin yleistä käsitystä kotiruoka ei automaattisesti ole pika- tai valmisruokaa terveellisempää, vaan kotiruoka voi olla runsasrasvaista, tai -sokerista, sisältää paljon energiaa ja sen vitamiini- ja kivennäisainepitoisuus voi olla niukka. Ravitsemuksellisesti ruokaa täytyisi tarkastella vähintään ateriatasolla, jolloin aterialla nautittavien ruokalajien kokonaisuus on ravitsemuksellisesti ratkaiseva tekijä.[2]

Roskaruoka-sanan alkuperäinen englanninkielinen nimitys on junk food (engl. junk, 'hylätty tai vanha tavara, joka on tarpeetonta tai arvotonta[3]; roju[4]'). Suomenkielisen nimen on arveltu viittaavan runsaaseen roskan määrään, jota pikaruoasta syntyy osin kierrättämiskelvottomine käärepapereineen ja pakkauksineen.kenen mukaan?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. toimitus: Totuus pizzan terveellisyydestä löytyy Dennisin miestenvessan seinältä Helsingin Uutiset. Viitattu 8.12.2016.
  2. Diabetes-lehti 5/2002: Onko pikaruoka roskaruokaa?
  3. Definition of junk in English Oxford Dictionaries, Oxford University Press. Viitattu 30.12.2013.
  4. roju Sanakirja.org. Viitattu 30.12.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]