Roska päivässä -liike

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Roska päivässä -liike (engl. Litter Movement) on vapaan toimittajan, sosiaalipsykologi Tuula-Maria Ahosen perustama arkipäiväisen aktiivisuuden muoto. Jäsenet pyrkivät keräämään päivittäin ainakin yhden roskan, yleensä omasta arkiympäristöstään. Lisäksi toivotaan, että jäsen rekrytoisi mukaan ainakin yhden uuden kannattajan. Psykologisena perusteluna toiminnalle on havainto, että siistiä ympäristöä ei roskata niin herkästi kuin valmiiksi sotkuista.

Vuonna 2000 Helsingissä perustettu liike toimii kaikkialla Suomessa ja on saanut seuraajia ulkomailtakin. Jäsenmaksuja kevytrakenteinen liike ei kanna: toiminta on pitkälti kotisivujen, postituslistan ja julkisuuden varassa. Vapaaehtoisvoimin liikkeen kotisivut oli käännetty alkuvuonna 2008 jo 20 kielelle.

Roska päivässä -liike on valittu Vuoden Visioksi 2001. Liike on hyväksytty kansainväliseen ideapankkiin, johon on koottu sosiaalisia innovaatioita. Tulevaisuuden tutkimuksen seura on myöntänyt Roska päivässä -liikkeelle ja Tuula-Maria Ahoselle historiansa ensimmäisen Huomionosoitus-tunnustuksen. Helsingin kaupungin vapaaehtoistyön neuvottelukunta myönsi Roska päivässä -liikkeelle myös vuoden 2007 vapaaehtoistyön kunniamaininnan.

Liike haastoi äitienpäivän alla vuosina 2007 ja 2008 äidit, myös tulevat äidit ja isoäidit, keräämään äitienpäivän kunniaksi ainakin yhden roskan. Useat tunnetut vaikuttajaäidit ottivat haasteen vastaan.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]