Rosemary Brown

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rosemary Brown (27. heinäkuuta 1916 Lontoo16. marraskuuta 2001 Lontoo) oli englantilainen meedio ja säveltäjä.

Brown on tunnettu esimerkki "automaattisäveltämiseksi" kutsutusta paranormaalista ilmiöstä. Hän väitti kykevänsä kommunikoimaan edesmenneiden suurien säveltäjien, kuten Johann Sebastian Bachin ja Franz Lisztin, kanssa ja väitti heidän sanelevan itselleen omia sävellyksiään.

Brown väitti tavanneensa vuonna 1886 kuolleen Franz Lisztin ollessaan 7-vuotias. Hän kohtasi Lisztin uudelleen vuonna 1964. Brownilla ei tätä aiemmin ollut ollut mainittavaa musiikillista koulutusta, mutta hän omisti pianon. Hän kirjoitti uransa aikana mm. Ludwig van Beethovenin sinfoniat 10 ja 11 sekä useita Franz Schubertin lauluja. Kaikki säveltäjät puhuttelivat häntä englanniksi.

Useat tutkijat ovat arvioineet Brownin väitteitä. Ammattimuusikoiden mukaan hänen kirjoittamissaan teoksissa on selviä vaikutteita väitettyjen säveltäjien tuotannoista, mutta ne eivät nouse laadullisesti heidän tasolleen.[1]

Suomennettu teos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kuolemattomat tietäni ohjaamassa. (Immortals at my elbow, 1974.) Suomentanut Pirkko Jokinen. Hämeenlinna: Karisto, 1977. ISBN 951-23-1120-8.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä säveltäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.