Rosalia Gurovitsch

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rosalia (Rosa Ruiza Leah) Gurovitsch eli Rosa Mäkinen (13. marraskuuta 1902 Viipuri3. tammikuuta 1966 Kotka[1]) oli kotkalainen parturi, josta sanotaan laulun ”Kotkan ruusu” saaneen aiheen[2].

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gurovitsch oli varakasta juutalaista syntyperää, äiti oli kotoisin Turusta, isä venäjänjuutalainen, joka oli tullut sotilaana Suomeen. Rosalia meni naimisiin ei-juutalaisen viipurilaisen poliisin Lauri Mäkisen kanssa, mikä oli perheelle häpeä. Kun hän sai alaikäisenä lapsen, myöhemmin mannekiinina ja näyttelijänä tunnetun Noran (Eleonora, 1920–1984), äiti joidenkin tietojen mukaan teki itsemurhan. Myöhemmin pariskunta erosi, ja tytär meni kasvatiksi Gurovitschin rakastetun Eero Hirvimaan vanhemmille. Aluksi Gurovitsch teki ompelutöitä ja kielitaitoisena myös opetti kieliä. Hänen kotikielensä oli venäjä, äidinkieli ruotsi, ja lisäksi hän puhui saksaa ja englantia. Myöhemmin hän perusti Kotkaan lähelle Kantasatamaa Tukkukaupantalossa toimineen parturiliikkeen. Tyttärentyttären mukaan hän oli alkoholisoitunut, ja takahuoneessa vietettiin aikaa viinin ja laulun parissa.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Melizan sukututkimus[vanhentunut linkki]
  2. a b Tosi tarina: Kotkan Ruusu, ohjaus Riitta Granath, YLE TV1 4.12.2009
  3. Tahkokorpi, Mirjam: Parturi sai prostituoidun leiman, koska oli aikaansa edellä – nyt hänen maineensa halutaan puhdistaa: "Nykyään tuossa ei olisi mitään ihmeellistä" 31.8.2021. Yle. Viitattu 1.9.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]