Rodion Malinovski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rodion Malinovsky 1.jpg

Rodion Jakovlevitš Malinovski (ven. Родион Яковлевич Малиновский, 23. marraskuuta 189831. maaliskuuta 1967)lähde? oli Neuvostoliiton marsalkka. Hän osallistui kansalaissotaan, liittyi kommunistipuolueeseen 1926 ja suoritti Frunzen sotilasakatemian kurssin 1930.[1]

Ensimmäisessä maailmansodassa Malinovski taisteli Ranskassa länsirintaman venäläisjoukoissa, ja hänelle myönnettiin ranskalainen Croix de guerre -ansiomerkki. Espanjan sisällissotaan Malinovski osallistui vapaaehtoisena ja oli mukana suunnittelemassa ja johtamassa monia tasavaltalaisten operaatioita.

Toisen maailmansodan alussa Malinovski komensi armeijakuntaa ja osallistui muun muassa syksyllä 1942 Stalingradin taisteluihin. Tuolloin hän 2. kaartinarmeijan komentajana Stalingradin rintaman alaisuudessa pysäytti saarroksissa olevia saksalaisia auttamaan pyrkineet Erich von Mansteinin voimat, eritoten Hermann Hothin panssaridivisioonat. Vuonna 1944 Malinovskin johtamat joukot valloittivat Romanian sekä yhteistoiminnassa marsalkka Tolbuhinin joukkojen kanssa Unkarin ja Itävallan, ja lopulta he marssivat Prahaan.

Sodan jälkeen Malinovski komensi Neuvostoliiton maavoimia vuosina 1956–1957, minkä jälkeen hänet nimitettiin puolustusministeriksi marsalkka Georgi Žukovin yllättävän erottamisen jälkeen.[1] Siinä virassa hän toimi aina kuolemaansa saakka. Malinovski on haudattu Kremlin muurin kalmistoon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Huovinen, Pentti ja Siikala, Kalervo (toim.): Maailmanpolitiikan kasvot, s. 122. Helsinki: Weilin & Göös, 1963.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]