Robert Fulton

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Robert Fulton

Robert Fulton (14. marraskuuta 1765 Lancasterin piirikunta, Pennsylvania24. helmikuuta 1815) oli yhdysvaltalainen insinööri ja keksijä, joka rakensi ensimmäisen kaupallisesti menestyneen höyrylaivan. Hän suunnitteli myös ensimmäisen käyttökelpoisen sukellusveneen, Nautiluksen vuonna 1800.[1] Se toimi paineilmalla.

Fultonilla oli jo nuorena monia kosketuksia Englantiin ja ensimmäisiin höyrykoneisiin. Hän oleskeli Euroopassa pitkään: vuonna 1786 hän muutti Englantiin opiskelemaan muotokuvamaalausta, ja vuonna 1794 hän siirtyi Ranskaan, ja teki siellä ensimmäiset kokeensa vedenalaisilla torpedoilla ja ammusveneillä, joilla yritettiin hyökätä Englannin laivastoa vastaan. Englannin hallitus halusi Fultonin omalle puolelleen, ja hänet kutsuttiin Lontooseen 1804. Vuonna 1806 Fulton palasi Yhdysvaltoihin, ja jatkoi torpedojen ja sukellusveneen suunnittelua.[2]

Vuonna 1807 Fulton ja Robert R. Livingston rakensivat North River Steamboatin, josta myöhemmän virheellisesti käytettiin nimeä Clermont. Se oli ensimmäinen kaupallisesti menestynyt siipirataslaiva. Se risteili Hudsonjoella New Yorkin ja Albanyn välillä.

Fultonin Nautilus.
Rekonstruoitu Nautilus Cherbourgissa, Ranskassa.
North River Steamboat, myöhemmin Clermont.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.