Robert Burns

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Robert Burns.

Robert Burns (25. tammikuuta 1759 Alloway, Ayrshire21. heinäkuuta 1796 Dumfries, Dumfriesshire) oli skotlantilainen laulunkirjoittaja ja Skotlannin kansallisrunoilija. Hänet tunnetaan parhaiten skotinkielisestä tuotannostaan, vaikka hän kirjoitti myös englanniksi laajemman yleisön tavoittelemiseksi.

Burnsia pidetään romantiikan edelläkävijänä. Hänestä tuli myös kulttuuri-ikoni Skotlannissa ja eri puolille maailmaa muuttaneiden skotlantilaisten siirtolaisten keskuudessa. Burnsin vaikutus skotlantilaiseen kirjallisuuteen on ollut merkittävä.

Elämänsä aikana Burns keräili kansanlauluja ympäri Skotlantia, usein muokaten ja parannellen niitä. Hänen runoaan Auld Lang Syne lauletaan usein vuoden vaihteessa (skotiksi Hogmanay) ja Scots Wha Hae oli kauan Skotlannin epävirallisen kansallislaulun asemassa. Hänen muita kuuluisia runojaan ovat A Red, Red Rose, A Man's a Man for A' That, To a Louse ja To a Mouse.

25. tammikuuta järjestetään useissa englantilaisissa ja skotlantilaisissa kodeissa, kouluissa ja yhdistyksissä Burnsin kunniaksi niin kutsuttu Burnsin päivällinen Burnsin syntymäpäivän kunniaksi. Sitä juhlitaan jopa runsaammin kuin virallista kansallispäivää tai Pohjois-Amerikan skottilaista Tartaanipäivää (Tartan Day).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]