Riverdance

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee tanssiryhmää. M/S Riverdance on rahtilaiva.
irlantilaista tanssia

Riverdance on irlantilainen tanssiryhmä, jonka teatterimainen show pohjautuu perinteiseen irlantilaiseen tanssiin. Siihen kuuluu nopeita jalkaliikkeitä, joita tehdessä vartalo ja kädet pysyvät liikkumatta.[1][2]

Riverdancen läpimurto oli seitsemän minuutin väliaikashow vuoden 1994 Euroviisuissa Dublinissa, jonka jälkeen Riverdance aloitti menestyksekkäät kiertueensa ryhmän alkuvaiheen vetäjän Michael Flatleyn johdolla. Vaikka Riverdancen juuret ovat irlantilaisesta tanssissa, ryhmä on yhdistänyt siihen muun muassa espanjalaista flamencoa, steppausta ja venäläistä kansantanssia[2]. Ryhmässä on ollut tanssijoita monista englanninkielisistä maista sekä muun muassa Espanjasta. He ovat julkaisseet puolen tusinaa dvd-tallennetta ja alkuperäisen shown soundtrack-albumin, joka sai Grammy-palkinnon 1997. Musiikin on säveltänyt Bill Whelan[3]. Riverdance on esiintynyt muun muassa Yhdysvalloissa, Japanissa ja Kiinassa sekä eri puolilla Eurooppaa.

  1. Pertti Avola: Tanssiryhmä Riverdancen show on taidon ja vauhdin huikeaa juhlaa. Helsingin Sanomat, 20.1.1996, s. 59. Näköislehti (maksullinen). Viitattu 26.9.2020.
  2. a b Auli Räsänen: Puhdikasta poljentoa. Irlantilainen kansantanssi sopii nopeajalkaisille. (Arvostelu esiintymisestä Helsingissä) Helsingin Sanomat, 6.10.1997, s. 30. Näköislehti (maksullinen). Viitattu 26.9.2020.
  3. Robert Viagas: Riverdance Wins Grammy in Upset Playbill. 26.2.1997. Viitattu 26.9.2020.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]