Ritva Åberg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ritva Mirjami Åberg (myös Ritva-Leena ja Pikku Ritva, s. 16. elokuuta 1936) on suomalainen näyttelijä. Hän tuli tunnetuksi 1940-luvulla Suomen Filmiteollisuuden palkattuna lapsinäyttelijänä. Edvin Laine etsi tuolloin Suomisen Ollin menestyksen innostamana 9–10-vuotiaita esiintymiskykyisiä poikia ja tyttöjä esiintymään elokuvissaan[1], joissa päärooleja tähdittäisivät lapset.

Ritva Åberg nähtiin ensimmäisen kerran valkokankaalla 9-vuotiaana elokuvassa Nokea ja kultaa (1945), jossa hänellä oli Liisan osa. Hänen nimensä oli alkuteksteissä "Pikku Ritva". Elokuvan pääparina nähtiin Ansa Ikonen sekä ohjaaja Edvin Laine. Åbergin ensimmäinen pääosa oli Salme-niminen tyttö lastenseikkailussa Pikku-Matti maailmalla (1947). Hänen vastanäyttelijänään oli muissakin samoissa elokuvissa esiintynyt, toinen ajan suosittu lapsitähti Veli-Matti Kaitala. Alkuteksteissä heidät tunnettiin nimillä "Veli-Matti" ja "Ritva-Leena".

Suosittu lapsitähtipari palasi valkokankaille seuraavan vuoden kesäisessä maalaiskomediassa Onnen-Pekka, jossa Veli-Matti nähtiin Pekka Aallon roolissa ja Åberg hänen luokkatoverinaan Raijana. Arvostelijat sivuuttivat lastenelokuvan varsin vähin äänin ja ilman jyrkkiä kommentteja, mutta sen arvioitiin täyttävän paikkansa "pirteänä ja hyväntuulisena koko perheen kesähupina".[2] Onnen-Pekan Raijan rooli oli Åbergin elokuvauran suurin tehtävä.[3]

Vuonna 1949 Åberg esiintyi vielä kahdessa filmituotannossa. Hänellä oli pieni sivuosa Edvin Laineen satuelokuvassa Prinsessa Ruusunen ja viimeinen iso rooli kolmannessa Veli-Matti-elokuvassa Aaltoska orkaniseeraa.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. AP: Onnen-Pekka, Viikon tv-elokuvia, Tv-maailma, 6/2014 sivu 11
  2. Onnen-Pekka Elonet. Lehdistöarvio, viitattu 19.2.2014
  3. Onnen-Pekka Elonet. Taustaa, viitattu 19.2.2014