Risto Ylihärsilä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Risto Ylihärsilä
Risto Ylihärsilä.jpg
Syntynyt 1976
Kotoisin Kuopio
Tyylilajit pop, rock
Laulukieli suomi
Ammatit laulaja, kosketinsoittaja, tuottaja, lauluntekijä
Soittimet rummut, laulu, koskettimet
Yhtyeet Koirat, Kukka, Aloha Junktion, Risto, Moppi & Aivokuoriaiset, Muuan mies

Risto Ylihärsilä (s. 1976 Kuopio) on suomalainen laulaja-lauluntekijä, joka on tullut tunnetuksi Risto-yhtyeensä keulakuvana. Ylihärsilä on vaikuttanut myös muiden muassa Kukka-yhtyeessä, joka oli 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa yksi Tampereen indie-musiikin tärkeimpiä tekijöitä. Tamperelainen Ylihärsilä on tullut tunnetuksi myös tuottajana Kari Peitsamon ja Risto-yhtyeen yhteisessä projektissa The Second Coming of Mr. Jesus H. Christ. Omassa yhtyeessään hän soittaa koskettimia ja laulaa.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylihärsilälllä on ollut monenlaisia yhtyeviritelmiä yläasteaikoina. Lisäksi hän oli puhallinorkesterin rumpalina. 80-luvulla Ylihärsilä vaikutti myös Koirat-yhtyeessä. 1990-luvulla Ylihärsilä perusti Koirissakin vaikuttaneen Tuomas Toiviaisen kanssa Kukka-yhtyeen, joka teki aluksi suomenkielistä musiikkia kunnes laulukieli vaihtui englanniksi.[1]

Alusta lähtien Ylihärsilä on vieraillut joidenkin artistien kokoonpanoissa, kuten kosketinsoittajana Ville Leinosen Valloittaja-levyllä sekä tuottajana ja miksaajana Moppi & Aivokuoriaiset -yhtyeen tuotannolle. Lisäksi Ylihärsilä on soittanut rumpuja Ville Leinosen kokoonpanoissa.[2]

Kukka-yhtyeen hajoamisen jälkeen Ylihärsilä alkoi vuonna 2001 tehdä enemmän suomenkielisiä tekstejä jolloin syntyi Risto-yhtye. Yhtyeen debyyttialbumille päättyi myös kappale ”Jumalan kämmen”, joka tehtiin Kukka-yhtyeen ensiasteen aikoina. Lisäksi Ylihärsilä oli mukana Aloha Junktion-yhtyeessä, jonka kitaristi Minna Kortepuro vaikutti myös Riston kitaristina vuosina 2002-2013.

Ylihärsilä tuotti vuonna 2007 The Second Coming of Mr. Jesus H. Christ -albumin, jolla vieraili myös Risto-yhtye. Albumin kappaleet olivat Kari Peitsamon tekemiä. Albumilla Ylihärsilä soitti koskettimien lisäksi myös rumpuja .

Vuonna 2014 Ylihärsilä sai Teosto-palkinnon Risto-yhtyeen levystä II.[3]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylihärsilä on potenut paniikkihäiriötä mutta selättänyt sen astumalla esiintyjän rooliin.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pop-lehti - Risto 1.3.2006. Viitattu 8.8.2015.
  2. Tommi E. Virtanen: Teosto-palkittu Risto Ylihärsilä ilmaisee soundeilla. Selvis, , 2014. vsk, nro 2. Artikkelin verkkoversio Viitattu 8.8.2015.
  3. Teosto-palkinto Risto Ylihärsilälle teoksistaan levyllä II 10.4.2014. Teosto. Viitattu 13.4.2014.
  4. Risto selätti paniikin. Hs.fi 26.1.2014

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]