Risto Ylihärsilä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Risto Ylihärsilä
Risto Ylihärsilä.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt1976
Kuopio
Ammatti laulaja, kosketinsoittaja, tuottaja, lauluntekijä
Muusikko
Laulukielet suomi
Tyylilajit pop, rock
Soittimet rummut, laulu, koskettimet
Yhtyeet Koirat, Kukka, Aloha Junktion, Risto, Moppi & Aivokuoriaiset, Muuan mies

Risto Ylihärsilä (s. 1976 Kuopio) on suomalainen laulaja-lauluntekijä, joka on tullut tunnetuksi Risto-yhtyeensä keulakuvana. Ylihärsilä on vaikuttanut myös muiden muassa Kukka-yhtyeessä, joka oli 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa yksi Tampereen indie-musiikin tärkeimpiä tekijöitä. Tamperelainen Ylihärsilä on tullut tunnetuksi myös tuottajana Kari Peitsamon ja Risto-yhtyeen yhteisessä projektissa The Second Coming of Mr. Jesus H. Christ. Omassa yhtyeessään hän soittaa koskettimia ja laulaa.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylihärsilällä on ollut monenlaisia yhtyeviritelmiä yläasteaikoina. Lisäksi hän oli puhallinorkesterin rumpalina. 80-luvulla Ylihärsilä vaikutti myös Koirat-yhtyeessä. 1990-luvulla Ylihärsilä perusti Koirissakin vaikuttaneen Tuomas Toiviaisen kanssa Kukka-yhtyeen, joka teki aluksi suomenkielistä musiikkia kunnes laulukieli vaihtui englanniksi.[1]

Alusta lähtien Ylihärsilä on vieraillut joidenkin artistien kokoonpanoissa, kuten kosketinsoittajana Ville Leinonen & Valumo -yhtyeessä vuoden 2005 keikoilla sekä Valloittaja-albumilla sekä tuottajana ja miksaajana Moppi & Aivokuoriaiset -yhtyeen tuotannolle. Lisäksi Ylihärsilä on soittanut rumpuja Ville Leinosen kokoonpanoissa.[2]

Kukka-yhtyeen hajoamisen jälkeen Ylihärsilä alkoi vuonna 2001 tehdä enemmän suomenkielisiä tekstejä jolloin syntyi Risto-yhtye. Yhtyeen debyyttialbumille päättyi myös kappale ”Jumalan kämmen”, joka tehtiin Kukka-yhtyeen ensiasteen aikoina. Lisäksi Ylihärsilä oli mukana Aloha Junktion-yhtyeessä, jonka kitaristi Minna Kortepuro vaikutti myös Riston kitaristina vuosina 2002-2013.

Ylihärsilä tuotti vuonna 2007 The Second Coming of Mr. Jesus H. Christ -albumin, jolla vieraili myös Risto-yhtye. Albumin kappaleet olivat Kari Peitsamon tekemiä. Albumilla Ylihärsilä soitti koskettimien lisäksi myös rumpuja.

Vuonna 2014 Ylihärsilä sai Teosto-palkinnon Risto-yhtyeen levystä II.[3]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylihärsilä on potenut paniikkihäiriötä mutta selättänyt sen astumalla esiintyjän rooliin.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pop-lehti - Risto pop-lehti.fi. 1.3.2006. Arkistoitu 24.9.2015. Viitattu 8.8.2015.
  2. Tommi E. Virtanen: Teosto-palkittu Risto Ylihärsilä ilmaisee soundeilla. Selvis, , 2014. vsk, nro 2. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 8.8.2015.
  3. Teosto-palkinto Risto Ylihärsilälle teoksistaan levyllä II 10.4.2014. Teosto. Arkistoitu 14.4.2014. Viitattu 13.4.2014.
  4. Risto selätti paniikin. Hs.fi 26.1.2014

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]