Ristipyrstöt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ristipyrstöt
Ristipyrstö (Tetragonurus cuvieri)
Ristipyrstö (Tetragonurus cuvieri)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Alalahko: Voikalamaiset Stromateoidei
Heimo: Ristipyrstöt
Tetragonuridae
Risso, 1827
Katso myös

  Ristipyrstöt Wikispeciesissä
  Ristipyrstöt Commonsissa

Ristipyrstöt (Tetragonuridae) on ahvenkaloihin kuuluva heimo. Heimon lajeja tavataan maailmanlaajuisesti lämpimistä valtameristä.

Lajit ja anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ristipyrstöjen heimoon kuuluu yksi suku ja kolme lajia. Lajit ovat atlantinristipyrstö (Tetragonurus atlanticus), ristipyrstö (Tetragonurus cuvieri) ja Tetragonurus pasificus. Ruumiinrakenteeltaan ne ovat pitkulaisia kaloja, jotka kasvavat 30–70 cm pitkiksi. Selkäeviä heimon lajeilla on kaksi, joista etumainen on piikikäs ja matalampi. Aikuisilla ristipyrstöillä on vatsaevät, jotka puuttuvat nuorilta kaloilta. Ristipyrstöjen pyrstönvarsi on poikkileikkaukseltaan neliskulmainen ja varressa on kaksi suomuista koostuvaa kölievää. Ristipyrstöjen suu on pienehkö ja hampaat ovat pienet. Väritykseltään heimoon kuuluvat kalat ovat yksivärisen ruskeita tai mustia.[1][2][3][4]

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ristipyrstölajeja tavataan kaikista lämpimistä valtameristä. Niiden ravintoa ovat meduusat ja salpat ja nuoret kalat elävät usein vaippaeläinten ruumiinonteloissa. Aikuiset kalat elävät yleensä yksinään avomerellä. Ristipyrstölajit eivät ole kalastuksen kohteena ja ristipyrstön liha on mahdollisesti myrkyllistä.[1][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Family Tetragonuridae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 25.3.2012. (englanniksi)
  2. Tetragonurus ITIS. Viitattu 25.3.2012.
  3. a b Family Tetragonuridae (PDF) FAO. Viitattu 25.03.2012. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
  4. Roger Tory Peterson, Earl S. Herald, William N. Eschmeyer: A Field Guide to Pacific Coast Fishes, s. 282. Houghton Mifflin Harcourt, 1999. ISBN 978-0618002122. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 25.03.2012). (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.