Ripsitähystäjät

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ripsitähystäjät
Dactyloscopus tridigitatus
Dactyloscopus tridigitatus
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Alalahko: Blennioidei
Heimo: Ripsitähystäjät
Dactyloscopidae
Gill, 1859
Suvut [1]
 • Dactylagnus
 • Dactyloscopus
 • Gillellus
 • Heteristius
 • Leurochilus
 • Myxodagnus
 • Platygillellus
 • Sindoscopus
 • Storrsia
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Ripsitähystäjät Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Ripsitähystäjät Commonsissa

Ripsitähystäjät (Dactyloscopidae) on ahvenkaloihin kuuluva heimo. Heimon lejaj tavataan trooppisista vesistä Pohjois- ja telä-Amerikan rannikoilta.

Lajit ja anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ripsitähystäjiin kuuluu noin 41 lajia yhdeksässä suvussa, esimerkiksi rusoripsitähystäjä (Dactyloscopus pectoralis). Ulkonäöltään ripsitähystäjät ovat pitkulaisia kaloja ja muistuttavat paljon kookkaampia taivaantähystäjiä (Uranoscopidae). Eräs laji voi saavuttaa 15–17 cm:n pituuden, mutta yleensä ne jäävät pienemmiksi, alle 6 cm pitkiksi. Silmät sijatsevat lajeilla päälaella ja ovat liikuteltavissa. Suu on vino ja suuntautunut ylöspäin. Rintaevät ovat kaloilla kookkaat, ja pitkä selkäevä voi olla yhtenäinen tai jakautunut kahteen osaan. Ripsitähystäjäjien ainutlaatuinen piirre viuhkaeväisten kalojen joukossa on niiden hengitystapa. Kalojen suussa ja kiduskansissa on ripsimäisiä tai sormimaisia ulokkeita, joiden tehtävänä on estää hiekan pääsy kiduksiin. Väriltään ripsitähystäjät ovat yleensä ruskehtavia.[2][3][4][5]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ripsitähystäjiä tavataan trooppisista ja subtrooppisista vesistä Atlantin rannikolta Yhdysvalloista Brasilian ja Tyynenemren rannikolta yhdysvalloita Chileen. Ne elävät yleensä lähellä rantaa matalissa vesissä alle 15 metrin syvyydessä, mutta Gillellus semicinctus-lajia on tavattu lähes 140 metrin syvyydestä. Ripsitähystäjät viettävät piilottelevaa elämää kaivautuneena hiekkaan, niin että vain silmät näkyvät. Osa lajeista suosii kivikkoisia alueita tai koralliriuttoja, ja jotkut elävät myös murtovedessä. Niiden ravintoa ovat pienet kalat ja selkärangattomat eläimet, joita ripsitähystäjät vaanivat kaivautneena pohjaan. Kalojen lisääntymisestä ei tiedetä paljoa, mutta koiraat vartioivat munia pitämällä niitä palloina rintaevissään.[2][3][4][5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Dactyloscopidae ITIS. Viitattu 5.8.2011.
 2. a b Family Dactyloscopidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 5.8.2011. (englanniksi)
 3. a b Joseph S. Nelson: Fishes of the world, s. 411. John Wiley and Sons, 2006. ISBN 978-0-471-25031-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 05.08.2011). (englanniksi)
 4. a b Ryan Jonna & Monica Weinheimer: Dactyloscopidae Animal Diversity Web. University of Michigan Museum of Zoology. Viitattu 5.8.2011. (englanniksi)
 5. a b Gene S. Helfman, Bruce B. Collette, Douglas E. Facey & Brian W. Bowen: The diversity of fishes, s. 316. John Wiley and Sons, 2009. ISBN 978-1-4051-2494-2. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 05.08.2011). (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.