Rickettsia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Riketsiat
Rickettsia rickettsii
Rickettsia rickettsii
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Bakteerit Bacteria
Pääjakso: Proteobacteria
Luokka: Alphaproteobacteria
Lahko: Rickettsiales
Heimo: Rickettsiaceae
Suku: Riketsiat Rickettsia
da Rocha-Lima, 1916[1]
Lajit

R. felis
R. prowazekii
R. rickettsii
R. typhi
R. conorii
R. africae
R. akari

Katso myös

  Rickettsia Wikispeciesissä
  Rickettsia Commonsissa

Riketsiat (Rickettsia) on gramnegatiivisten bakteerien suku, joka kuuluu proteobakteerien pääjaksoon. Riketsiat ovat solunsisäisiä parasiitteja tai endosymbiootteja, jotka ovat riippuvaisia isäntäsolusta kasvaakseen ja lisääntyäkseen. Riketsiat ovat pleiomorfisia bakteereita eli niiden muoto voi vaihdella. Kokkiriketsiat ovat läpimitaltaan 0,1 μm, sauvamuotoisten pituus on 1–4 μm, ja lankamainen riketsia on pituudeltaan 10 μm. Riketsioiden genomit ovat pieniä, useimmiten välillä 1,11–1,52 miljoonaa emäsparia[2].

Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Riketsiat on nimetty yhdysvaltalaisen pilkkukuumetutkija Howard Taylor Rickettsin (1871–1910) mukaan.

Riketsioiden aiheuttamia sairauksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Riketsiat aiheuttavat eläimille ja ihmisille monia sairauksia, lähinnä erilaisia pilkkukuumeita. R. conorii aiheuttaa Välimeren alueen pilkkukuumetta (engl. Boutonneuse fever), ja R. rickettsii aiheuttaa Kalliovuorten pilkkukuumetta (engl. Rocky Mountain spotted fever). R. akari puolestaan aiheuttaa riketsiarokkoa. Jotkut riketsiat aiheuttavat kasvitauteja.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fylogeneettisten tutkimusten perusteella on esitetty, että riketsioilla on yhteinen kehitysbiologinen alkuperä mitokondrion kanssa. Riketsioiden esimuoto on saattanut tunkeutua varhaisen eukaryoottisen solun sisään ja kehittyä nykyiseksi mitokondrio-soluelimeksi[3]. Esimerkiksi R. prowazekii -bakteerin 1,1 miljoonan emäsparin kokoinen genomi muistuttaa mitokondrion genomia monin tavoin: molemmat muun muassa sisältävät samanlaisia geenejä ATP:n muodostusta varten[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Rickettsia (TSN 957982) itis.gov. Viitattu 28.9.2022. (englanniksi)
  2. Rickettsia PathoSystems Resource Integration Center. Arkistoitu 26.9.2008. (englanniksi)
  3. Emelyanov, V.V.: Mitochondrial connection to the origin of the eukaryotic cell. European Journal of Biochemistry, , 2003. vsk, nro 270 (8), s. 1599–1618. PMID 12694174. (englanniksi)
  4. Andersson, S.G., Zomorodipour, A., Andersson, J.O. et al.: The genome sequence of Rickettsia prowazekii and the origin of mitochondria. Nature, , 1998. vsk, nro 396(6707), s. 133–40. PMID 9823893. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]